Na hlavný obsah

Žiar nad Hronom má novú pec za milióny eur, budúcnosť firmy je však neistá

Hlinikáreň zrecykluje trikrát viac ako doposiaľ.

Rozširujú výrobu aj napriek neistej budúcnosti. Spoločnosť Slovalco v Žiari nad Hronom spustila nové pretavovacie centrum na recykláciu hliníka. Vedenie firmy však pre vysoké ceny energií nevie, či bude vo výrobe pokračovať aj v ďalšom roku.

V roku 2018 začali realizovať projekt, ktorý teraz dotiahli do konca. Hlinikáreň bude vďaka nemu recyklovať trikrát viac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nové moderné pretavovacie centrum dokáže zrecyklovať až 55 000 ton hliníka ročne. Súčasťou investície za približne 15 miliónov eur je aj filtračná stanica, ktorá súvisí s procesom pretavovania v novej peci.

Vedenie podniku na začiatku projektu neočakávalo, že ceny energií stúpnu až o 500 percent. Aj preto v súčasnosti obmedzujú prevádzku.

„Ten projekt bol počítaný s tým, že budeme mať tekutý kov. Ten pravdepodobne bude už chýbať a projekt má svoju pachuť a aj celá ekonomická návratnosť toho projektu sa posúva úplne niekde inde,“ uviedol Milan Veselý, generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco.

Budúci rok prestanú firme platiť rámcové dohody na cenu energií. Kľúčový zamestnávateľ v regióne varuje aj pred čiernym scenárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny