Na hlavný obsah

Zlatokop objavil zachovalú múmiu mamutieho mláďaťa

Ide o jeden z najvýznamnejších objavov z doby ľadovej v Severnej Amerike.

Múmia mamutieho mláďaťa.
Múmia mamutieho mláďaťa.Foto: Government of Yukon
Foto: Government of Yukon

Zlatokop na Klondiku na severozápade Kanady objavil pri práci vzácne zachovalú múmiu mamutieho mláďaťa, ktoré zahynulo pred viac ako 35 000 rokmi. Informovala o tom stanica CBC.

Podľa kanadských paleontológov ide o jeden z najvýznamnejších nálezov z doby ľadovej na severoamerickom kontinente. Asi 140 centimetrov veľké zviera sa v permafroste zachovalo takmer nedotknuté, vrátane kože a srsti.

Podľa odborníkov ide o asi mesiac starú samičku mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius), ktorá zrejme zahynula po tom, ako uviazla v bahne.

„Je bezchybná a nádherná,“ radoval sa z nálezu paleontológ Grant Zazula. „Má chobot, chvost, krásne malé uši. A uchopovací koniec chobotu, ktorý mohla využívať na trhanie trávy,“ dodal vedec.

Mamut sa našiel v areáli zlatej bane Eureka Creek na území domorodého národa Tr’ondëk Hwëch’in a jeho zástupcovia dali mláďaťu meno Nun cho ga, čo znamená „mláďa veľkého zvieraťa“.

Podľa Zazulu je to iba druhýkrát, čo sa podarilo objaviť celé telo mamutieho mláďaťa. Prvý objav sa podaril v roku 2007 na Sibíri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet