Na hlavný obsah

ZMOS ostáva v štrajkovej pohotovosti, od vlády žiada komunikáciu

Predstavitelia chcú, aby ich vláda považovala za partnerov.

ZMOS ostáva v štrajkovej pohotovosti, od vlády žiada komunikáciu
Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Foto: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ostáva v štrajkovej pohotovosti aj po vetovaní prorodinného balíčka prezidentkou. Stále totiž reálne hrozí, že samosprávam štát vezme 600 miliónov z podielových daní. Za 32 rokov samosprávy ešte neštrajkovali a zákon ani na takúto situáciu nemyslí.

Samosprávy žiadajú vládu, aby sa k nim správala ako ku partnerom, nie ako k podriadeným. Chýba im komunikácia a spolupráca, a to nie len v prípade prorodinného balíčka opatrení.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Marta Výbošteková.

„Chceme byť partnermi vláde a nájsť spoločné riešenie, aby aj jedna aj druhá strana neutrpela fatálne škody,“ uviedol predseda ZMOS Branislav Tréger.

Zatiaľ štrajkom nehrozili

Za 32 rokov fungovania mestá a obce štrajkom nehrozili. Podľa politológa Michala Cirnera z Prešovskej univerzity však na to aktuálne majú veľa dôvodov.

„Myslím si, že konflikt bude gradovať, pretože každý z aktérov sa na to pozerá iným spôsobom. Môže to mať potom konsekvencie práve v komunálnych voľbách, že sa opäť posilnia pozície nezávislých kandidátov. Jedným z faktorov, ktoré k tomu prispejú, je aj to, ako sa štát správa k samosprávam,“ dodal.

Štát na štrajk samospráv nemyslí. „Zákon so štrajkom územnej samosprávy nepočíta. Územná samospráva je súčasť verejnej správy a v najširšom chápaní je spolu so štátnou mocou súčasťou verejnej moci. Obce podľa nášho názoru nemôžu len tak prestať plniť povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona,“ uvádza rezort vnútra v stanovisku.

ZMOS podporujú aj samosprávne kraje a Únia miest Slovenska. Ak by samosprávy zo súčasnej štrajkovej pohotovosti prešli do štrajku, bolo by to tak, aby nezasiahli obyvateľov, ale vyslali signál smerom k vláde.

„Budeme sa snažiť robiť tieto veci tak, aby sme neobmedzili život ľudí. Všetko rozhodne rada ZMOS a predsedníctvo na konci mesiaca. Predpokladám, že bude stretnutie s premiérom a dohodneme, ako z tejto veci vymanévrovať,“ dodal Tréger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko