Na hlavný obsah

Zomrel agent obvinený Britmi z otravy Litvinenka, píšu Rusi

Príčinou je covid.

Zomrel agent obvinený Britmi z otravy Litvinenka, píšu Rusi
Na archívnej snímke Rus Dmitrij Kovtun obvinený z otravy Alexandra Litvinenka. Foto: TASR/AP

Na následky ochorenia COVID-19 zomrel v sobotu (4. 6.) v Moskve Dmitrij Kovtun, jeden z dvoch bývalých ruských agentov obvinených Spojeným kráľovstvom z otravy kritika Kremľa Alexandra Litvinenka v roku 2006. O úmrtí informovala ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na blízky zdroj z Kovtunovho okolia.

„Dmitrij Kovtun dnes zomrel v jednej z moskovských nemocníc na následky covidu,“ uviedol tento zdroj. K úmrtiu sa vyjadril aj druhý z podozrivých bývalých ruských agentov, Andrej Lugovoj, ktorý je teraz poslancom. Agentúre TASS povedal, že trúchli nad smrťou „blízkeho a dôverného priateľa“.

Otravu si Litvinenko privodil vypitím zeleného čaju otráveného polóniom v londýnskom hoteli Millennium. Britskí vyšetrovatelia dospeli k záveru, že skutok vykonali bývalý strážca pracujúci pre sovietsku tajnú políciu KGB Lugovoj a ďalší ruský agent Kovtun. Tých ale Rusko odmietlo vydať.

Podľa britského sudcu vraždu „pravdepodobne schválil“ ruský prezident Vladimir Putin, ktorého umierajúci 34-ročný Litvinenko výslovne obvinil z otravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet