Na hlavný obsah

Zomrel francúzsky herec Jean-Louis Trintignant

Preslávila ho najmä úloha pretekára vo filme Muž a žena.

Zomrel francúzsky herec Jean-Louis Trintignant
Na snímke francúzsky herec Jean-Louis Trintignant. Foto: TASR/AP

Vo veku 91 rokov zomrel francúzsky herec Jean-Louis Trintignant, ktorý sa preslávil najmä úlohou automobilového pretekára vo filme Muž a žena (1966). Uviedla to v piatok (17. 6.) agentúra AFP, ktorú o smrti významnej postavy francúzskej kinematografie informovala rodina.

V roku 1969 získal Trintignant na festivale v Cannes cenu pre najlepšieho herca za film Z režiséra Costy Gavrasa. Za stvárnenie úlohy starnúceho manžela v snímke Láska (2012) režiséra Michaela Hanekeho dostal v rovnakej kategórii francúzsku cenu César.

„Trintignant zomrel v piatok ráno v pokoji vo svojom dome v južnom Francúzsku obklopený svojimi najbližšími,“ uviedla jeho manželka Marianne Hoepfnerová Trintignantová.

Naposledy sa Trintignant objavil na filmovom plátne v roku 2019 vo filme Najlepšie roky jedného života (2019), kde sa opäť stretol so svojou filmovou partnerkou z Muža a ženy Anouk Aiméeovou a režisérom tejto snímky Claudeom Lelouchom.

Syn priemyselníka Trintignant sa narodil 11. decembra 1930 v meste Piolenc na juhu Francúzska. Na divadelných doskách debutoval v roku 1951. Jeho život poznačilo niekoľko tragédií vrátane smrti jeho dcéry – rovnako herečky – Márie, ktorú v roku 2003 zavraždil jej životný partner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet