Na hlavný obsah

ZSSK po nehode vlaku nariadila kontrolu techniky aj preskúšanie rušňovodičov

Nariadil to generálny riaditeľ.

ZSSK po nehode vlaku nariadila kontrolu techniky aj preskúšanie rušňovodičov
Foto z nehody vlaku na strednom Slovensku. Foto: TASR

Železničná spoločnosť Slovensko (ZZSK) skontroluje používanú spojovaciu techniku. Preskúša tiež rušňovodičov a zodpovedný personál zo znalosti správnej komunikácie pri mimoriadnych udalostiach. Mimoriadnu kontrolu okamžite nariadil generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň v súvislosti s piatkovou (3. 6.) železničnou nehodou pri Vrútkach. Informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

O podobné previerky zamestnancov infraštruktúry požiada generálny riaditeľ ZSSK i vedenie Železníc SR. „Každá mimoriadna udalosť na trati, kam sa zaraďuje aj uviaznutie na trati, je extrémne ťažká na komunikáciu a ľudský faktor. Aj v tomto prípade sa ukázalo, že ak by na daná trať mala traťové rádiové spojenie rušňovodiča s výpravcom, k tejto udalosti nemuselo dôjsť,“ ozrejmil Kováč.

Riadenie dopravy na dráhe je podľa neho prioritne závislé od komunikácie zúčastnených zamestnancov v tomto procese. „Ak táto komunikácia nie je alebo je nepostačujúca, zásadne to ohrozí bezpečnosť železničnej dopravy,“ zdôraznil.  

„Všetky novo nakupované vozidlá ZSSK vysielačky GSM – R pre traťové rádiové spojenie majú, no pokrytie slovenských tratí je zatiaľ nepostačujúce aj na hlavných koridoroch,“ podotkol ďalej Kováč. Pripomenul, že ZSSK zostáva vlakovým dopravcom, ktorý vo svojej histórii nezaznamenal úmrtie cestujúceho vo vlaku z dôvodu nehodovej udalosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko