Na hlavný obsah

Zubní lekári by privítali zmeny vo vzdelávaní

Do zákona chcú zaviesť absolventskú prax.

Ročne na Slovensku vyjde zo škôl asi sto nových zubných lekárov. Podľa ich komory mal tento počet stačiť na generačnú výmenu v ambulanciách. Zubní lekári by však privítali zmeny vo vzdelávaní. Do zákona by chceli zaviesť napríklad aj absolventskú prax.

Na rozdiel od iných lekárov, tí zubní atestácie nerobia. Ambulanciu si môžu otvoriť hneď po skončení štúdia. Samotní zubní lekári by privítali, ak by sa do zákona dostala pre absolventov aj povinná prax.

Vzdelávanie v špecializovaných oblastiach, ako napríklad čistenie kanálikov, na ktoré certifikát získavajú lekári len na univerzitách, by prevzala práve komora.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Aby tieto certifikačné činnosti prešli pod komoru a pod kontinuálne vzdelávanie. Je to v podstate priamo delegované v zákone, ale toto podľa nás nie je dostatočné. V súčasnosti je to veľmi dynamické a rozvíja sa to a ťažko meniť zákony. Treba to prispôsobovať trošku progresívnejšie,“ uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

„O návrhoch zmien v oblasti zdravotníckeho vzdelávania ministerstvo zdravotníctva rokovalo so zástupcami Komory zubných lekárov, a nateraz téma nebola uzatvorená a rokovania preto budú pokračovať,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Na Slovensku je aktuálne asi 850 zubných lekárov. Problémy s ich plošným nedostatkom ustupujú, vypuklejšie zostávajú lokálne – najmä na južnom Slovensku či Orave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko