Na hlavný obsah

Žuvací tabak je pre mladých in. Užívajú ho dokonca aj na základných školách

Školy zaznamenávajú čoraz častejšie s tým spojené problémy.

Cigarety sú na ústupe. Najväčšie problémy sú so žuvacím tabakom a s jednorazovými elektronickými cigaretami. Také sú skúsenosti mnohých škôl na Slovensku.

Po nikotínových vrecúškach či e-cigaretách s rôznymi príchuťami siahajú čoraz mladší školáci. Pribúdajú aj prípady predávkovania nikotínom. Viaceré školy už rozbehli preventívne programy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tabakové výrobky sú populárne aj u žiakov základnej školy

Problémy sa objavili aj na školách v Nitre. Ako priblížila výchovná poradkyňa ZŠ Benkova v Nitre Zuzana Bartošová, menšie množstvo prípadov sa začína objavovať už do šiesteho ročníka. „V sedmičke sú už žiaci aj v pubertálnom rozsahu, takže tam to začína trošku viac. Na scénu nám vstupujú elektronické cigarety, tzv. vejpky, žuvací tabak,“ dodala.

„Školy nás kontaktujú, lebo nevedia, ako postupovať, keď napríklad žiak – hovoríme stále o mladších a mladších žiakoch, nehovoríme len o končiacich ročníkoch alebo stredných školách – im odpadol práve z dôsledku náhleho prijatia veľkého množstva nikotínu,“ vysvetlila Mária Ösziová, preventistka zo Združenia Storm.

Žuvací tabak je novodobý „trend“

Zatiaľ čo záujem o bežné cigarety klesá, popularita týchto produktov u mladých neustále rastie.

„Žuvací tabak má veľa rôznych intenzít, veľa rôznych príchutí, a práve toto je také populárne pre mládež. Tiež to, že je to oveľa diskrétnejšie, že môžu akoby žuvať alebo užívať priamo v škole alebo doma. S rúškom alebo respirátorom je to absolútne v tom pandemickom období nepovšimnuteľné,“ vysvetlila Ösziová.

Všeobecný lekár Marián Šóth upozornil, že detský organizmus je omnoho citlivejší na závislosť. Takže návyk na nikotín v ich prípade vzniká ľahšie a rýchlejšie.

Školy už spustili aj preventívne programy. Apelujú však aj na rodičov, aby sa napríklad pozreli, čo nosia deti v peračníku, keďže niekedy je ťažko odlíšiť elektronickú cigaretu od zvýrazňovača a tiež škatuľku so žuvacím tabakom od bežných cukríkov alebo žuvačiek.

Pomerne vysoký dopyt po alternatívnych tabakových a nikotínových výrobkoch zo strany školskej mládeže potvrdzuje aj úrad verejného zdravotníctva. Ten už chystá aj zmeny v zákonoch, v rámci ktorých chce sprísniť označovanie, predaj aj kontrolu predaja vrátane sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny