Na hlavný obsah

Zvyšovanie platov v sociálnej oblasti? Bude sa opäť vyjednávať

Odborári žiadajú 10-percentný nárast.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) nechce podporiť zvýšenie platov učiteľov bez toho, aby mzdy vzrástli aj zamestnancom v rezorte práce, najmä v sociálnej oblasti.

Aj tým by mali spolu s ďalšími pracovníkmi vo verejnej sfére pridať 3 %. Minister sa preto s odborármi dohodol na novom kolektívnom vyjednávaní.

Zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) zarábajú výrazne menej oproti priemernému platu v národnom hospodárstve. Tvrdí to predseda odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Ich mzda za mesiac je okolo 900 eur, pričom priemer v hospodárstve bol vlani vyše 1 200 eur (1 211 eur).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zamestnanci ZSS sú dehonestujúco nízko ohodnotení, s niekde 85 % oproti priemeru. Ak chceme dostať kvalitných ľudí do ZSS, potrebujeme zvýšiť mieru ich odmeňovania,“ hovorí Szalay.

Krajniak navrhuje zvýšiť platy zamestnancom v sociálnych službách, aj pracovníkom na úradoch práce, v Sociálnej poisťovni, či na inšpektorátoch práce.

„Bolo by veľmi, veľmi zlé, keby vláda nevnímala to, čo sa deje vonku – myslím tú sociálno-ekonomickú situáciu vzhľadom na dosahy cien tovarov, služieb a energií. To treba, aby sa zohľadnilo v platoch,“ konštatuje exminister práce a poslanec Ján Richter (Smer-SD).

Platy v štátnej a vo verejnej správe sa majú zvýšiť od júla o 3 percentá. Odborári však pre zdražovanie žiadajú pre všetkých zamestnancov 10-percentný nárast.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika