Na hlavný obsah

Aj zdravotníci majú v septembri dostať 500 eur, tvrdí Matovič

Raši návrh odmeny kritizuje.

Aj zdravotníci majú v septembri dostať 500 eur, tvrdí Matovič
Predseda hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

Zdravotníci majú dostať na jeseň tohto roka odmenu 500 eur, tak ako aj zamestnanci pracujúci v štátnej a verejnej službe.

„Zdravotníci už dnes majú istú zákonnú valorizáciu svojich platov o 6,9 percenta od 1. januára 2023, keďže platy v slovenskom hospodárstve v roku 2021 narástli o 6,9 percenta (z 1 211 eur na 1 133 eur). K tomu, aby sme boli fér, platí tá istá ponuka jednorazových mimoriadnych 500 eur v septembri. S ňou sú na tom zdravotníci rovnako ako ostatní,“ uviedol Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti.

Ako dodáva Igor Matovič, zatiaľ uzavreli kolektívne zmluvy vyššieho stupňa so zamestnancami v štátnej službe. Ide o približne 300 000. Pre všetkých platí 500 eur v septembri ako paušálna výpomoc navyše mimo riadne uzavretej kolektívnej zmluvy.

Plus zvýšenie o sedem percent od 1. januára 2023 (učitelia desať percent) a následne predsunutá valorizácia od 1. septembra 2023 o 10 percent (12 percent), s tým, že kolektívna zmluva platí do 31. augusta 2024.

Zdravotníkom sa plat valorizuje automaticky každý rok

Podľa Matoviča je to pri zdravotníkoch vždy trochu inak. Na rozdiel od spomenutých 300 000 zamestnancov, sa zdravotníkom plat každý rok automaticky valorizuje presne o percento nárastu priemerných platov v celom hospodárstve spred dvoch rokov.

„Príklad – zdravotníkom v tomto roku rástol automaticky plat o 3,8 percenta, lebo v roku 2020 na Slovensku narástli platy o 3,8 percent (z 1 133 eur na 1 092 eur),“ uviedol.

Zdravotníci sú podľa Matoviča s výškou valorizácie od 1. januára 2023 približne rovnako ako všetci, okrem učiteľov.

„Zdravotníkom chceme vyjsť v ústrety. Odborári z Lekárskeho odborového združenia aj od sestričiek majú svoje predstavy. Aj my máme svoje predstavy a najmä možnosti rozpočtu. Za posledné dva mesiace sme spolu strávili približne desať hodín intenzívnych, férových a konštruktívnych rokovaní. Blížime sa do finále,“ vysvetlil minister financií.

Dodal, že si v piatok (15. 7.) vzájomne rozdali úlohy. Išlo o to, kto má ešte zohnať aké dáta. Následne sa dohodli na pokračovaní 9. augusta.

Raši návrh odmeny kritizuje

„Zdravotníkom nejde o Matovičovu 500-eurovú odmenu, ide im o to, aby mohli svoje povolanie vykonávať na Slovensku a zostať na Slovensku dôstojne žiť,“ reagoval Richard Raši, nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD.

Poukázal aj na platy zdravotníkov v zahraničí a možnosti práce tam. Hovorí, že na dorovnanie platov sú peniaze v pandemickej rezerve vlády.

„Vládni poslanci môj návrh na presun pol miliardy eur pacientom a zdravotníkom už dvakrát neschválili. A minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa len bezmocne prizerá, pretože vie, že ministrom už dlho nebude,“ podotkol.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) s Matovičom sa podľa Rašiho rozhodli pochovať slovenské zdravotníctvo. „Ako inak sa dá rozumieť tomu, že aj keď nám oproti priemeru OECD chýbajú tisíce sestier a lekárov či iných zdravotníckych profesií, oni kroky na udržanie zdravotníkov opäť odkladajú,“ zdôraznil a poukázal na odliv slovenských zdravotníkov do zahraničia.

Zároveň pripomenul, že v zdravotníctve nepracujú len lekári a sestry, ale desaťtisíce ďalších ľudí, ktorí svojich zástupcov na rokovaniach s premiérom a ministrom financií nemajú. Dodal, že myslieť treba aj na nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko