Na hlavný obsah

Ako aktívnejšie zapojiť do diania Slovákov v zahraničí? Vláda hľadá spôsoby

Mnohí návrat neplánujú, no krajine chcú pomáhať.

Prílev mozgov na Slovensko vrátane Slovákov žijúcich v zahraničí. Vláda dolaďuje spôsob, ako ich aktívnejšie zapojiť do diania na Slovensku. Vyčlení na to milióny eur. Slováci, ktorí však zostanú žiť a pracovať za hranicami, však takisto potrebujú pomoc z materskej krajiny. Aj tieto témy zazneli počas utorkového (5. 7.) Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí.

Podľa zámeru vlády by schopnosti krajanov v rôznych kútoch sveta mohli pomôcť Slovensku stať sa atraktívnou krajinou. Na tzv. návratovú politiku je zo štátneho rozpočtu pripravených 10 miliónov eur. Ďalšie peniaze by mali prísť z nedávno schváleného Plánu obnovy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Napríklad po vzore Írska by sa mala vytvoriť platforma, ktorá podchytí úspešných podnikateľov z radov Slovákov v zahraničí a úspešné iné osobnosti významné, ktoré by v rámci spoločnej platformy komunikovali či už s premiérom alebo členmi vlády,“ povedal poslanec Milan Vetrák (OĽANO).

Mnohí Slováci sa neplánujú vrátiť, no chcú aktívne pomáhať. Tým, čo uvažujú nad návratom, by mal pomôcť nový zákon.

„Pretože ľudia, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko sa stretávajú s obrovskými byrokratickými prekážkami,“ skonštatoval Milan Ján Pilip, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

„Je skvelé, že to vôbec prišlo, že sa to ide realizovať. Budeme spojení, že aj to Slovensko nás naozaj chce,“ netajil radosť Dušan Tóth – Slovák žijúci v Kanade.

Na druhej strane, na udržanie národného povedomia v cudzine očakávajú zahraniční Slováci pomoc z domoviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko