Na hlavný obsah

Ako ďalej s hypotékou?

Názory odborníkov sa rôznia.

Pred dilemou, čo s hypotékou, stoja najmä tí, ktorým sa končí fixácia alebo tí, ktorí si kupujú nové bývanie. Odborníci odpovedali, čo je lepšie. Názory sa líšili.

Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Martin Vlachynský tvrdí, že úrokové sadzby budú pravdepodobne vyššie. Avšak nemyslí si, že v eurozóne bude ich rast dramatický.

Na druhej strane, výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš hovorí, že by sa nebránil dlhodobej fixácii, čiže nemennosti podmienok na niekoľko rokov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zoltán Čikes z Fingo.sk uvádza, že ideálna by mohla byť zlatá stredná cesta, čiže fixácia na úrovni troch až piatich rokov. Jednoročné by nevolil, keďže sa neočakáva pokles úrokových sadzieb.

Napríklad pred desiatimi rokmi úrokové sadzby atakovali priemerne 5,5 percentnú hranicu. Takto drahé hypotéky, aké sú dnes, boli naposledy v roku 2018. Vtedy sa úrokové sadzby podobali tým dnešným.

„Pri kratších fixáciách je realita na úrovni 2 – 2,5 %, pri dlhších je niekde na 3- 3,2 %,” povedal Čikes. V najbližšej dobe predpokladá ich ďalšie zvýšenie. Približne o pol percentuálneho bodu, alebo aj o jeden celý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko