Na hlavný obsah

Americké letecké spoločnosti majú problém, denne rušia stovky letov

Najväčším problémom je chýbajúci personál.

Podobnému chaosu ako v Európe čelia aj pasažieri na amerických letiskách. Zrušené lety, hodiny čakania a stratená batožina. Takáto je aktuálna situácia. Môže za to rekordný nárast cestujúcich aj nedostatok personálu.

Počas utorka (26. 7.) došlo na amerických letiskách k zrušeniu 1 300 letov a takmer 9 000 meškaniam. Problémom číslo jeden je chýbajúci personál. Letiská i letecké spoločnosti počas pandémie prepustili tisícky zamestnancov a teraz majú problém získať ich späť.

Personál štrajkuje

„Celý systém má nedostatok zamestnancov – chýbajú ľudia v riadení letovej prevádzky, piloti, taktiež personál, ktorý pracuje s batožinou, predajcovia leteniek a aj bezpečnostný personál,“ tvrdí letecký odborník Kenneth Quinn.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najhoršia situácia je na letiskách v New Yorku, pričom najčastejšie meškajú lety v Chicagu a na Floride. Letecký priemysel aj preto prechádza podobnou krízou ako po teroristických útokoch z 11. septembra. Situácia sa podľa odborníkov tak rýchlo nezlepší.

„Meškania a rušenie letov bude určite pokračovať až do konca augusta. Zlepšenia očakávam až na konci septembra a počas októbra,“ zakončil Quinn.

Podobne ako v Európe, čelia v USA aj štrajkom pilotov a leteckého personálu, ktorí pre rekordnú infláciu a nadčasy požadujú vyššie platy

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet