Na hlavný obsah

António Guterres a Josep Borrell odsúdili ruský raketový útok na Odesu

Zasiahli zariadenie na spracovanie obilia.

António Guterres a Josep Borrell odsúdili ruský raketový útok na Odesu
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu (23. 7.) „jednoznačne odsúdil“ raketové útoky na ukrajinské prístavné mesto Odesa, ktoré je kľúčové čo sa týka vývozu obilia cez Čierne more. Informovala o tom agentúra AFP.

„Generálny tajomník jednoznačne odsudzuje dnešné útoky na ukrajinský prístav v Odese,“ uviedol vo vyhlásení Guterresov hovorca Farhan Haq. „Úplná implementácia (dohody) zo strany Ruskej federácie, Ukrajiny a Turecka je nevyhnutná,“ zdôraznil.

Dodal, že bezpečný vývoz ukrajinského obilia a ďalších produktov na globálne trhy je „zúfalo potrebný na riešenie globálnej potravinovej krízy a na zmiernenie utrpenia miliónov ľudí v núdzi na celom svete“.

Odsúdeniahodný čin

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na útoky uviedol, že ide o „odsúdeniahodný“ čin.

„Európska únia ostro odsudzuje ruské raketové útoky na odeský prístav. Útočenie na cieľ, ktorý je kľúčový pre export obilia, deň po podpísaní dohôd v Istanbule je mimoriadne odsúdeniahodné a znova demonštruje absolútne ignorovanie medzinárodného práva a záväzkov zo strany Ruska,“ napísal Borrell na twitteri.

Ruské rakety podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata zasiahli v sobotu zariadenie na spracovanie obilia.

„Odeský prístav bol zasiahnutý presne tam, kde sa spracovávali zásielky obilia. Dve rakety zasiahli presne prístavnú infraštruktúru, kde bolo, samozrejme, obilie,“ povedal Ihnat pre AFP.

Hovorca južného velenia ukrajinských ozbrojených síl zase podľa stanice Sky News povedal, že Moskva zasiahla v odeskom prístave prečerpávaciu stanicu, avšak „nespôsobila značné škody“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet