Na hlavný obsah

Aplikácia zachováva ukrajinské pamiatky v digitálnej forme

Vytvára ich 3D modely.

Aplikácia zachováva ukrajinské pamiatky v digitálnej forme
Model kostola v Ľvove. Foto: poly.cam

Pre ruskú agresiu prichádza Ukrajina o časť kultúrneho dedičstva. Ruské sily zničili už viac ako 400 pamiatok. Medzi najvýznamnejšie patria náboženské stavby a drevené kostoly z 19. storočia.

Pamiatkarom a archeológom by s obnovou alebo aspoň digitálnym zachovaním mali pomôcť nové technológie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Zničenie kultúrneho dedičstva krajiny je najrýchlejší spôsob, ako vymazať jej národnú identitu. Tvrdia to autori projektu Backup Ukraine – Záloha Ukrajiny.

Dánsky národný výbor pre UNESCO sa aspoň v digitálnej forme snaží pomôcť ochrániť ukrajinské pamiatky.

„A vy môžete dobrovoľne archivovať ukrajinskú históriu. Potrebujete na to len svoj telefón,“ hovorí propagačné video stránky.

Podľa ukrajinského študenta archeológie z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Romana Ľubuňa je princíp, na akom to všetko funguje, celkom jednoduchý.

„Ukrajinci si môžu stiahnuť aplikáciu do mobilu a fotograficky dokumentovať pamiatky, z ktorých sa vytvoria 3D modely. To potom pomôže pri dokumentácii pamiatok a prípadne aj pri znovuobnovení pamiatky v prípade jej zničenia,“ vysvetľuje.

Spomínaná aplikácia využíva špeciálnu technológiu LIDAR, ktorou napríklad NASA skúma atmosféru.

Projektov je viac

Je to len jeden z projektov, ktoré sa pokúšajú ochrániť ukrajinské kultúrne dedičstvo, dodáva Roman Ľubuň.

Ukrajinská iniciatíva na záchranu pamiatok Heri vytvára 3D modely aj pomocou špeciálnej metódy fotogrametrie, ktorú používajú aj kartografi.

„Spolu s tým napríklad ukrajinský kultúrny fond vytvoril verejnú mapu s lokalizáciou pamiatok, ktorá je prepojená s tou databázou. Dá sa sledovať, v ktorých oblastiach je najviac poškodených pamiatok. Ako sa tie straty od začiatku doteraz vyvíjali,“ informuje Ľubuň.

Záchrana historických pamiatok, ktoré ešte stoja a nemožno ich presunúť podľa archeológov závisí práve od 3D technológií. Podľa Ľubuňa to však nie je lacná záležitosť.

Niektoré využívajú drony, ktoré sú finančne veľmi nákladné. Takéto vizualizácie by ale mali pomôcť aj pri dokazovaní vojnových zločinov proti kultúrnemu dedičstvu Ukrjainy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál