Na hlavný obsah

Arménsko a Azerbajdžan rokovali po prvýkrát od vojny v roku 2020

Diskutovali o normalizácii svojich vzťahov.

Arménsko a Azerbajdžan rokovali po prvýkrát od vojny v roku 2020
Na fotografii stretnutie ministra zahraničných vecí Azerbajdžanu Ceyhuna Bayramova a arménskeho ministra zahraničných vecí Ararata Mirzoja. Foto: Twitter/ MFA Azerbaijan

Ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu v sobotu (16. 7.) absolvovali prvé bilaterálne rozhovory od vojny o ovládnutie sporného regiónu Náhorný Karabach v roku 2020. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Rokovania v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi vychádzali z dohody, ktorú lídri týchto dvoch kaukazských krajín dosiahli v máji za sprostredkovania Európskej únie, s cieľom „pokročiť v dialógu“ o budúcej mierovej zmluve.

Arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan a jeho azerbajdžanský rezortný kolega Ceyhun Bayramov „diskutovali otázkach týkajúcich sa normalizácie vzťahov medzi oboma krajinami“.

Mirzojan okrem iného „zdôraznil význam politického riešenia karabašského konfliktu pre budovanie trvalého mieru v danom regióne“ a vyzval Baku, aby prepustilo arménskych vojnových zajatcov.

Bayramov žiadal „stiahnutie arménskych ozbrojených síl z územia Azerbajdžanu“. Mal pritom na mysli časti Náhorného Karabachu, ktoré sú stále pod kontrolou arménskych separatistov.

Šéf azerbajdžanskej diplomacie tiež „upozornil na dôležitosť objasnenia osudov takmer 4 000 nezvestných Azerbajdžancov“. Ministri sa zároveň zaviazali pokračovať v priamom dialógu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet