Na hlavný obsah

Austrálčania starší než 30 rokov môžu požiadať o štvrtú dávku vakcíny proti covidu

Jej účinok však bude asi obmedzený, tvrdia odborníci.

Austrálčania starší než 30 rokov môžu požiadať o štvrtú dávku vakcíny proti covidu
Očkovanie proti covidu v Austrálii. Foto: TASR/AP

Austrália umožní očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu všetkým obyvateľom starším než 30 rokov. Vo štvrtok (7. 7.) to oznámili tamojšie zdravotnícke úrady, informuje agentúra AFP.

Vláda v Canberre síce odporúča vakcináciu štvrtou proticovidovou dávkou ľuďom od 50 rokov, ale ponúka ju aj všetkým od 30 rokov. A to aj napriek tomu, že zatiaľ nie je jasné, či má pre túto vekovú skupinu ďalšia dávka prínos.

Austrálska vláda vychádzala z odporúčania najvyššieho poradného orgánu pre imunizáciu, ktorý pripustil, že mladší ľudia môžu mať záujem o posilňovaciu dávku pred zimným obdobím. Jej účinok „je však neistý, ale pravdepodobne bude obmedzený“.

Austrália najprv odporúčala očkovanie štvrtou dávkou očkovacej látky len ľuďom nad 65 rokov a zraniteľným skupinám vrátane osôb s oslabeným imunitným systémom.

V Austrálii stúpol počet hospitalizovaných pacientov s covidom za mesiac o vyše 1 000 na viac ako 3 900. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 140 osôb. Tak, ako v mnohých iných krajinách, sa tu šíria infekčnejšie omikronové varianty BA.4 a BA.5.

„Vyvíja to skutočný tlak na naše zdravotníctvo a nemocničné systémy,“ povedal minister zdravotníctva Mark Butler.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet