Na hlavný obsah

Bez pomoci hrozí Ukrajine ekonomický kolaps

Od spojencov potrebuje mesačne deväť miliárd dolárov.

Bez pomoci hrozí Ukrajine ekonomický kolaps
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Západ musí urýchlene podniknúť kroky, aby zabránil ekonomickému kolapsu Ukrajiny, tvrdia ekonómovia. Ruská invázia na Ukrajinu zničila krajinu a okrem tisícok vojenských a civilných obetí spôsobila vážne škody tamojšej ekonomike. Krajina potrebuje od spojencov mesačne deväť miliárd dolárov, aby nahradila chýbajúce rozpočtové prostriedky.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Aj keď medzinárodné spoločenstvo pomáha vyzbrojovať Ukrajinu a poskytuje jej núdzové financovanie, ekonómovia upozorňujú, že to ide pomaly a volajú po komplexnejších opatreniach.

Prezident think-thanku M.E.S.A. 10 (Centrum pre ekonomické a sociálne analýzy) a bývalý ekonomický poradca ukrajinského premiéra Ivan Mikloš pripúšťa, že problémy Kyjeva sú pre ruskú útočnú vojnu naozaj vážne.

Poukazuje na pokračujúce boja a asi štvrtinu nepracujúcich podnikov. Ďalej aj na to, že z Ukrajiny odišlo asi 5 miliónov ľudí a 11 miliónov je vnútorne presídlených.

„Výpadok príjmov rozpočtu je okolo 5 miliárd dolárov mesačne. Z toho niečo vykrývajú zahraničné pôžičky a granty. Niečo sa financuje, ľudovo povedané, cez tlačenie peňazí. Ukrajinská ekonomika v tomto roku klesne podľa niektorých odhadov o 35 až 45 percent,“ uviedol.

Niektoré núdzové opatrenia môžu byť z dlhodobého hľadiska hrozbou

Americké ministerstvo financií však upozornilo, že núdzové opatrenia, ku ktorým sa Kyjev uchyľuje, ako napríklad tlačenie peňazí, znamenajú z dlhodobého hľadiska hrozbu pre schopnosť Ukrajiny poskytovať základné verejné služby.

Mikloš ale pripomína, že ukrajinská ekonomika nemusí úplne skolabovať, keďže bankový systém funguje. Krajina má ale pre vojnu oveľa vyššie výdavky. Zároveň aj nižšie príjmy nielen z daní a ciel, ale aj zo zastaveného vývozu obilia a ocele.

„Ukrajina zatiaľ dostala prisľúbené granty a pôžičky vo výške približne 30 miliárd dolárov. Z toho asi 10 miliárd reálne prišlo. Je dôležité, aby bola štátna zahraničná pomoc pružnejšia a väčšia,“ dodal.

Podľa denníka Financial Times je ale problémom, že pri mnohých pôžičkách sa ešte len rokuje o ich štruktúre. Mikloš považuje za kľúčové najmä dodávky zbraní zo Západu. Ak totiž nebude mať Kyjev čím vyhnať Rusov z okupovaných území, vojna sa neskončí a s ňou budú pokračovať aj jej ekonomické dôsledky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál