Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada OSN sa dohodla na predĺžení dodávok pomoci do Sýrie

Splnila tak požiadavku Ruskej federácie, ktorá pôvodný návrh vetovala.

Bezpečnostná rada OSN sa dohodla na predĺžení dodávok pomoci do Sýrie
Na snímke trosky budov v sýrskom Homse. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) sa dohodla na predĺžení systému cezhraničných dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie o šesť mesiacov, čím splnila požiadavku Ruska.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie nemenovaných diplomatov. Západné krajiny pôvodne požadovali predĺženie tohto systému o rok.

Očakáva sa však, že 15 členov BR OSN bude hlasovať o predĺžení tohto obdobia len o šesť mesiacov na základe návrhu Nórska a Írska, ktorý odráža ruskú rezolúciu z tohto piatku, píše Reuters.

Systém cezhraničných dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie tak predĺžia zrejme do januára. Dohoda by mala zaručovať aj jeho predlženie o ďalších šesť mesiacov v januári 2023.

Podmienkou na predĺženie je prijatie ďalšej rezolúcie. Ruská federácia, ktorá je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v piatok (8.7.) na zasadnutí BR OSN použila právo veta.

Odmietla tak návrh západných krajín, aby bol hraničný priechod Báb al-Hawá na turecko-sýrskych hraniciach otvorený pre dodávky pomoci ešte ďalší rok.

Nový návrh

Rusko následne namiesto ročného predĺženia mechanizmu navrhlo len šesťmesačné. Západné krajiny však túto rezolúciu Ruska v ďalšom hlasovaní odmietli.

Fungovanie mechanizmu sa teda oficiálne skončilo 10. júla. BR OSN predĺžila platnosť uvedeného mechanizmu, ktorý funguje od roku 2014, už niekoľkokrát, keďže platnosť príslušnej rezolúcie už vypršala.

Báb al-Hawá je jediným bodom, kadiaľ prúdia do Sýrie dodávky humanitárnej pomoci OSN. Nemusia tak prechádzať cez oblasti ovládané Damaskom.

Šéfa Kremľa Vladimira Putina v pondelok (11.7) vyzval na dohodu so západnými mocnosťami v súvislosti s dodávkami pomoci do Sýrie aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet