Na hlavný obsah

Biden chce obnoviť jadrovú dohodu s Iránom

Použitie vojenskej sily považuje za poslednú možnosť.

Biden chce obnoviť jadrovú dohodu s Iránom
Iránska jadrová elektráreň Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu (13. júla) vyhlásil, že je naďalej odhodlaný obnoviť tzv. jadrovú dohodu s Iránom, a uviedol, že „jediná horšia vec ako Irán, ktorý existuje teraz, je Irán s jadrovými zbraňami“.

Biden sa takto vyjadril pre izraelskú televíznu stanicu Kešet 12 v rozhovore, ktorý bol odvysielaný krátko po jeho príchode do židovského štátu na začiatku jeho blízkovýchodného turné.

V rámci neho Biden zavíta aj do Saudskej Arábie. Izrael bol rozhodným odporcom jadrovej dohody z roku 2015 a privítal rozhodnutie vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranne od nej odstúpiť, čo viedlo k jej zrušeniu, pripomína tlačová agentúra AP.

Obrovská chyba

Biden však toto rozhodnutie označil za „obrovskú chybu“. Poukázal na to, že Irán od odstúpenia Spojených štátov od tejto dohody urýchlil svoj jadrový program. „Iránci sú teraz k jadrovej zbrani bližšie ako predtým,“ povedal.

Teherán trvá na tom, že jeho program je určený na mierové účely. Experti OSN a západné spravodajské služby tvrdia, že Irán mal do roku 2003 organizovaný vojenský jadrový program.

Jadrovou dohodou sa zrušili sankcie voči Iránu výmenou za prísne obmedzenia a monitorovanie jeho jadrových aktivít.

Biden zopakoval, že Spojené štáty nedovolia Iránu získať jadrovú zbraň, a zdôraznil, že vojenskú silu proti nemu použijú ako „poslednú možnosť“.

Akékoľvek diskusie s Izraelom o použití vojenskej sily proti Iránu odmietol komentovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet