Na hlavný obsah

Bieloruskú novinárku odsúdili na osem rokov väzenia za údajnú vlastizradu

V súčasnosti si už odpykáva dvojročný trest odňatia slobody.

Bieloruskú novinárku odsúdili na osem rokov väzenia za údajnú vlastizradu
Na fotografii Reportérka Kaciaryna Bachvalovová (vpravo) a kameramanka Darja Čuľcovová Foto: TASR/ AP

Bieloruský súd v stredu (13. 7.) odsúdil 28-ročnú novinárku Kaciarynu Bachvalovovú, ktorá v roku 2020 spravodajsky pokrývala masové protesty proti tamojšiemu autokratickému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi, na ďalších osem rokov väzenia za údajnú vlastizradu.

Informuje o tom agentúra AFP na základe vyhlásenia televíznej stanice Belsat TV, pre ktorú žurnalistka pracovala.

Bachvalovová, ktorá používa pseudonym Andrejevová, si v súčasnosti odpykáva dvojročný trest odňatia slobody za „narušenie verejného poriadku“. Ten sa jej mal skončiť v septembri tohto roku. Zadržali ju v novembri 2020, keď spolu so svojou kolegyňou Dariou Čuľcovou natáčala video z jednej z protivládnych demonštrácií.      

„Našu kolegyňu Kaciarynu Andrejevovú odsúdili na osem rokov vo väzení,“ uviedla Belsat TV sídliaca v Poľsku na sociálnej sieti Telegram.

Príbuzní o nej nevedeli 55 dní

Televízna stanica priblížila, že novinárku vo februári previezli z trestaneckej kolónie v meste Homeľ na juhovýchode Bieloruska do vyšetrovacej väzby v inej lokalite. Jej príbuzní o nej 55 dní nedostali žiadne informácie, tvrdí Belsat TV.

Ľudskoprávna organizácia Viasna na svojej webstránke uviedla, že novinárkinu rodinu v apríli informovali, že ju obvinili aj z vlastizrady. Viasna zaraďuje Bachvalovovú medzi 1 244 politických väzňov zadržiavaných v Bielorusku.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile, uviedla, že Bachvalovovú potrestali za odhaľovanie pravdy. „Veľmi ma hnevá, keď vidím, že režim sa mstí na tých, čo sa odvážia odporovať,“ napísala na Twitteri. Dodala, že Bachvalovová mala odvahu ukázať svetu pravdu o brutalite Lukašenkovho režimu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet