Na hlavný obsah

Bohatí Číňania odchádzajú z krajiny

Dôvodom sú opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Bohatí Číňania odchádzajú z krajiny
Ilustračná snímka - COVID opatrenia v Číne. Foto: TASR

Šanghajský reštauratér Harry Hu sa chystá odísť z Číny. Rovnaký plán majú podľa správy agentúry Bloomberg tisíce ďalších bohatých Číňanov, ktorým sa nepáčili prísne COVID opatrenia v krajine. K ich rozhodnutiu odísť z krajiny ale prispieva aj spomaľovanie ekonomiky krajiny. Veľkou otázkou však zostáva, či im vláda prezidenta Si Ťin-pchinga umožní takýto krok zrealizovať.

Spoločnosť Henley&Partners, ktorá radí ľuďom v oblasti investičnej migrácie, odhaduje, že ich môže byť okolo 10 000. Spolu disponujú majetkom za 48 miliárd dolárov (približne 47 miliárd eur). Predpokladá sa, že by to bol po Rusku druhý najväčší odliv bohatstva a ľudí z jednej krajiny.

Ťažká migračná situácia

Čínske úrady síce výslovne nesprísnili obmedzenia pre vysťahovanie, migrační právnici ale hovoria, že v posledných mesiacoch sa situácia sťažila, pretože sa predĺžila doba spracovania pasov a sprísnili požiadavky na dokumentáciu. Ťažší je tiež presun veľkých peňažných súm z Číny.

Hu je ale napriek prekážkam odhodlaný presídliť do Kanady. „Viete si predstaviť, že som na začiatku lockdownu v najrozvinutejšom meste Číny takmer zomrel hladom? „hovorí 46-ročný muž. Nedávno predal väčšinu svojho majoritného podielu v dvoch špičkových šanghajských reštauráciách za 20 miliónov jüanov (skoro 3 milióny eur).

Poradcovia a právnici v oblasti migrácie v Číne uvádzajú, že sa počet žiadostí na jar, keď bola Šanghaj v karanténe, zvýšil medziročne trojnásobne až päťnásobne. Podľa rozhovorov, ktoré Bloomberg viedol so siedmimi bankármi, počet otázok týkajúcich sa presunu peňazí z krajiny vzrástol exponenciálne.

Odchod zvažujú dlho

„Mnohí sa skutočne domnievali, že vzhľadom na COVID opatrenia nemajú žiadne iné možnosti,“ hovorí konzultant pre migráciu v Šanghaji Sumi, ktorý nechcel uviesť svoje plné meno. „Videl som, ako sa tí, ktorí s emigráciou váhali, tentoraz konečne rozhodli,“ povedal pre agentúru Bloomberg.

Medzi obľúbené destinácie patria Spojené štáty, Singapur, Austrália, Kanada a niektoré miesta v Európe. Bohatí Číňania sa ale musia okrem prekážok na strane cieľových krajín stretávajú aj s nevôľou domácich úradov.

V minulosti som niekoľkokrát rozmýšľal o odchode z Číny a vzdal som to, ale teraz som rozhodnutý odísť,“ hovorí Hu. Pred vyše mesiacom predložil doklady k žiadosti o vízum a obnoveniu pasu, zatiaľ sa mu však nikto neozval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika