Na hlavný obsah

Británia sa podľa Johnsona nevzdá záväzkov voči Hongkongu

Čína údajne nedodržiava svoje záväzky.

Británia sa podľa Johnsona nevzdá záväzkov voči Hongkongu
Hongkong - Policajti hliadkujú pri príležitosti prechodu konvoja s čínskym prezidentom Si Tin-pching v Hongkongu 1. júla 2022. Od prechodu Hongkongu pod správu Číny uplynie 25 rokov. Police boats patrol as a convoy of China's President Xi Jinping driving through an area in Hong Kong Friday, July 1, 2022. Chinese President Xi Jinping on Friday defended his vision of the "one country, two systems" framework against accusations by the U.S., U.K. and others that Beijing has undermined the freedoms and autonomy promised to Hong Kong for 50 years. (AP Photo/Kin Cheung) Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok (30.6.) vyhlásil, že Británia sa nevzdá svojich záväzkov voči Hongkongu. Čínu obvinil, že svoje záväzky nedodržiava.

Johnson to uviedol pri príležitosti 25. výročia prechodu tohto mesta spod britskej pod čínsku správu. „Tomuto územiu a jeho obyvateľom sme dali istý prísľub a máme v úmysle ho dodržať. Urobíme všetko preto, aby Čína dodržiavala svoje záväzky,“ povedal Johnson vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

Na oslavách 25. výročia prechodu mesta pod čínsku správu sa osobne zúčastní aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý do Hongkongu pricestoval vo štvrtok (30.6.).

Z Hongkongu sa stala osobitná správna oblasť na základe dohody, ktorú podpísali Čína a Veľká Británia 19. decembra 1984.

Čína sa v nej zaviazala, že ďalších 50 rokov bude rešpektovať autonómiu a slobody v Hongkongu na základe princípu „jedna krajina, dva systémy“.

Peking v roku 2020 zaviedol v Hongkongu prísny zákon o národnej bezpečnosti v reakcii na násilné protesty v meste v roku 2019.

Spojené kráľovstvo po prijatí predmetného zákona začalo ponúkať možnosť prijatia občianstva držiteľom britských zámorských pasov a ich rodinám. Tieto pasy sa vydávali za britskej koloniálnej vlády.

„Nie je prekvapením, že sa touto cestou vydalo 120.000 Hongkončanov a ich rodiny,“ povedal Johnson vo videu. Britský premiér označil svoju krajinu za miesto, „kde sa sloboda prejavu, zhromažďovania a združovania rešpektuje a nekriminalizuje“.

Kritici však jeho vládu obviňujú, že k protestom sama pristupuje čoraz tvrdšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet