Na hlavný obsah

Britskí konzervatívci zrýchlia výber nového lídra

Do 20. júla chcú dvoch hlavných kandidátov.

Britskí konzervatívci zrýchlia výber nového lídra
Britský premiér Boris Johnson (uprostred). Foto: TASR/AP

Konzervatívna parlamentná skupina Výbor 1922, ktorá dohliada na voľbu nového lídra britských konzervatívcov, bude usilovať o to, aby sa výber do 20. júla zúžil na dvoch hlavných kandidátov. Informovala o tom v sobotu (9. 7.) agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z členov parlamentnej skupiny Geoffreyho Cliftona-Browna.

Proces, pri ktorom si má strana vybrať nástupcu Borisa Johnsona, bežne trvá dlhší čas. Niektorí členovia Výboru 1922 sa ale už skôr nechali počuť, že sa snažia o jeho skrátenie.

Voľba nového straníckeho lídra má niekoľko kôl, ktorých počet závisí od toho, koľko uchádzačov sa prihlási. Pri hlasovaní poslancov sa postupne vyraďujú kandidáti s najnižším počtom hlasov, až zostanú dve mená – z nich potom víťaza vyberajú hlasovaním všetci členovia strany, ktorých je asi 160 000.

„Myslím, že by sme mohli byť schopní prísť s dvoma menami do 20. júla, keď sa zíde parlament. Konečnú odpoveď by sme potom mohli mať do straníckej konferencie v októbri alebo možno ešte predtým,“ uviedol Clifton-Brown. Výbor 1922 má stanoviť presné pravidlá a harmonogram voľby na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet