Na hlavný obsah

Britskú vládu opustili ďalší ministri, výzvy na odstúpenie Johnsona neutíchajú

Ten ich vytrvalo odmieta.

Britskú vládu opustili ďalší ministri, výzvy na odstúpenie Johnsona neutíchajú
Britský expremiér Boris Johnson. Foto: SITA/AP

Minister pre záležitosti Walesu Simon Hart v stredu (6. 7.) večer rezignoval na svoju funkciu. Je tretím ministrom britskej vlády, ktorý tento týždeň kvôli premiérovi Borisovi Johnsonovi podal demisiu. Informovala o tom vo štvrtok (7. 7.) agentúra Reuters.

„Veľmi som dúfal, že nebudem musieť tento list napísať. Zdá sa ale, že iná možnosť ako odísť z funkcie ministra pre záležitosti Walesu nie je,“ napísal premiérovi Hart, ktorý na tento post nastúpil v decembri 2019. Johnsona ocenil v liste ako energického politika s víziou, odhodlaním a humorom.

Hart bol údajne v delegácii ministrov, ktorí sa v stredu popoludní vydali do Downing Street, aby prinútili Johnsona k demisii. Premiér, ktorého sprevádza mnoho škandálov, ale odstúpenie z funkcie vytrvalo odmieta.

Ďalšia hlava

Z funkcie neskôr vo štvrtok odstúpil aj ďalší z členov britskej vlády – minister pre Severné Írsko Brandon Lewis. Informovala o tom televízia Sky News.

„Základom slušnej a zodpovednej vlády je poctivosť, zásadovosť a vzájomný rešpekt. Je mi osobne veľmi ľúto, že musím opustiť túto vládu, pretože sa v nej už tieto hodnoty podľa môjho názoru nedodržiavajú,“ napísal na twitteri Brandon Lewis, ktorý bol ministrom pre Severné Írsko od februára 2020.

Spravodajský server BBC News uviedol, že počet ministrov a ďalších vládnych úradníkov, ktorí rezignovali, vystúpil už na 45. Sú medzi nimi aj minister zdravotníctva Sajid Javid a minister financií Rishi Sunak. Vo vláde nezostal ani minister pre otázky bývania Michael Gove, ktorého Johnson odvolal.

Rovnako generálna prokurátorka Suella Bravermanová je presvedčená, že „je načase“, aby premiér odišiel. Na otázku reportéra britskej televíznej stanice ITV, či uvažuje o tom, že by sa uchádzala o vedenie Konzervatívnej strany a vlády, odpovedala kladne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet