Na hlavný obsah

Budhistický chrám bude posledným miestom odpočinku Šinzóa Abeho

Smúti za ním celý národ.

Budhistický chrám bude posledným miestom odpočinku Šinzóa Abeho
Bývalý japonský premiér Šinzó Abe. Foto: TASR/AP

Telo zavraždeného japonského expremiéra Šinzóa Abeho v pondelok (11. 7.) previezli z jeho domu do budhistického chrámu Zódžó-dži v Tokiu, kde sa bude konať celonočné bdenie pri zosnulom za prítomnosti príbuzných a priateľov. Pochovajú ho v utorok (12. 7.), obrad nebude prístupný verejnosti. Informuje o tom agentúra AFP.

Verejné spomienkové podujatia sa majú konať neskôr, avšak zatiaľ nezverejnili žiadne podrobnosti.

Sústrasť prišla aj z USA

Do Japonska v pondelok mimoriadne pricestoval americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Premiérovi Fumiovi Kišidovi odovzdal sústrastné listy od amerického prezidenta Joea Bidena, adresované boli aj pozostalým.

„Sme priatelia a ak jeden priateľ trpí, ten druhý príde za ním,“ vysvetlil dôvod svojej návštevy. Abe podľa neho urobil viac než ktokoľvek iný pre pozdvihnutie vzťahov medzi Spojenými štátmi a Japonskom.

Vládnuca Liberálnodemokratická strana (LDP) premiéra Kišidu dosiahla v nedeľňajších (10. 7.) voľbách do hornej komory parlamentu výrazné víťazstvo. Abe bol výraznou postavou tejto strany.

Voliči rozhodovali o obsadení 125 z 245 kresiel v hornej parlamentnej komore. LDP získala 63 z týchto mandátov, čo je viac, ako sa očakávalo pred atentátom.

Mal v atentáte prsty aj niekto ďalší?

Štyridsaťjedenročný atentátnik Tecuja Jamagami, ktorý v piatok (8. 7.) zabil Abeho dvoma výstrelmi počas volebného mítingu, povedal vyšetrovateľom, že na expremiéra strieľal z dôvodu jeho údajných väzieb na istú organizáciu, ktorú polícia zatiaľ nespresnila.

Podľa japonských médií ide o náboženskú organizáciu Cirkev zjednotenia, známu aj ako Munova sekta. Strelec ju údajne viní z finančných problémov svojej rodiny, keďže jeho matka jej darovala veľkú sumu peňazí.

Cirkev zjednotenia medzičasom informovala, že atentátnikova matka je jej členkou. Šéf japonskej pobočky tejto náboženskej organizácie Tomihiro Tanaka spresnil, že ani Abe, ani Jamagami neboli členmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet