Na hlavný obsah

Čakajú roky. Poľnohospodári prehrávajú boj o desiatky miliónov eur

Vyplatia im z toho zhruba len 20 %.

Poľnohospodári čakajú už roky na sľúbené dotácie. Tie im mali pomôcť postaviť budovy či nakúpiť stroje. Dnes sa ukazuje, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) im zo sľúbených 80 miliónov vyplatí približne iba 20 percent. Ide o dôsledky kauzy Dobytkár.

V PPA ležalo ešte donedávna vyše 600 nevybavených žiadostí o platby za roky 2015 až 2020. Spolu za takmer 80 miliónov eur. Agentúra nedávno sľubovala, že väčšinu peňazí vyplatí poľnohospodárom do konca júna. Je júl a zatiaľ dostali len zlomok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme vyplatených bezmála 200 žiadostí o platbu v celkovej výške viac ako 5 miliónov eur,“ vyčíslil Jozef Kiss, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry

Ostatné žiadosti agentúra stále preveruje, no riaditeľ už dnes predpovedá, že z pôvodných 80 miliónov vyplatia poľnohospodárom iba 20 %. To niektorých frustruje.

„Skutočnosť 80 miliónovej pomoci, na ktorú čakáme niekoľko rokov, je tragikomickou vecou od počiatku do dnes,“ hovorí Ján Cenker, predseda Iniciatívy poľnohospodárov.

“ To čo sme zistili pri kontrole bola závažná skutočnosť, že samotné výzvy od roku 2015 neboli nastavené v súlade s pravidlami Európskej komisie,“ vysvetlil Kiss.

Poľnohospodári si mali z dotácií zaplatiť hospodárske budovy aj novú techniku. Elektronický systém však našiel v žiadostiach zákazky nadhodnotené aj o 200 %.

Inde spochybnil ich využitie. Napríklad v obci Považany sľuboval žiadateľ ubytovacie zariadenie na podporu agroturistiky. Namiesto neho postavil rodinný dom. Projekt aj zrealizoval, no v podobe rodinného domu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika