Na hlavný obsah

Ceny jedál v reštauráciách zdraželi

Nárast cien sa pohybuje od 15 do 40 percent.

Vyššie ceny energií boli iba jedným z dôvodov, prečo museli jedlá zdražieť. „Energie stúpli na 2,5 až trojnásobok. Okrem toho inflácia hnala ceny potravín vyššie, dá sa povedať, že každým týždňom stúpali naše vstupné náklady na potravinách a surovinách,“ priblížil Martin Novotný, člen prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií SR.

„Takisto sa mení cena práce. Tým, že zamestnanci dlhé obdobie nemali prácu, tak sa snažia ísť do iného segmentu. Ak ich chceme udržať v gastre, tak ich musíme viac zaplatiť,“ dodal Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Majiteľka reštaurácie, ktorá je priamo v historickom centre hlavného mesta hovorí, že popandemické oživenie, pokiaľ ide o návštevníkov, pocítili. Nemá ich však toľko ako pred pandémiou. „Taktiež si ľudia pozerajú, ktoré jedlá si dajú, aj cenotvorba jedál ich zaujíma.“

„Čo sa týka denného menu, na ktoré sú ľudia zvyknutí, tak sa nárast hýbe od 15 do 30 %. Pre a la carte jedlách je to skoro 40 % nárast,“ konštatuje Pavlovský.

Prezident Aliancie slovenskej gastronómie hovorí, že viacerí ľudia si pre vyššie ceny v reštauráciách začali radšej variť doma, aby ušetrili.

V súvislosti s ďalším zdražovaním v gastroprevádzkach hovorí, že jeho dôvodom nie je snaha dohnať straty z obdobia pandémie, ale záchrana biznisu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika