Na hlavný obsah

Ceny umelých hnojív zdraželi o vyše 300 %, EÚ sa ich používanie chystá obmedzovať

Viacerí slovenskí poľnohospodári tak už robia.

Ceny umelých hnojív zdraželi o vyše 300 %, EÚ sa ich používanie chystá obmedzovať
Ilustračná snímka. Foto: TASR

O 50 % menej umelých hnojív v potravinách aj v pôde. Takéto nariadenie pripravuje Európska únia pre členské štáty. Viacerí slovenskí poľnohospodári už priemyselné hnojivá obmedzujú. Hlavné motívy sú ekológia, ale tiež ich cena. Medziročne zdraželi o vyše 300 percent.

Okrem prírodných hnojív dodávajú plodinám živiny aj tie chemické. Jabloniam v Dunajskej Lužnej tečie do pôdy cez závlahový systém spolu s vodou aj železo. „Naši pestovatelia si spravia rozbor plodu a listu, a to, čo rastline chýba, dodajú. To je vlastne infúzia pre rastliny,“ vysvetlil Martin Dokupil, marketingový manažér pre ovocinárske družstvá Bonum.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problém nastáva, keď je umelých hnojív priveľa. Nespotrebované živiny znečisťujú ovzdušie a pôdu zaťažujú tak, že stráca schopnosť zadržiavať vodu. Aj preto pripravuje EÚ nové nariadenie. „Potrebujeme znížiť používanie chemických pesticídov a z nich vyplývajúcich rizík až o 50 % do roku 2030,“ uviedla Ingrid Ludvíková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

V EÚ používajú najviac umelých hnojív Francúzi – ročne viac ako 2 milióny ton. Holandsko, ktoré je rozlohou podobné Slovensku, spotrebuje ročne okolo 220 000 ton. Slovensko zasa necelých 128 000 ton hnojív.

Bez ohľadu na plány EÚ, viacero slovenských poľnohospodárov už teraz znižuje svoju spotrebu umelých hnojív. Dôvodom je ich vysoká cena. „Pestovatelia v našom združení používajú menej týchto hnojív, približne o 40 %. Z toho dôvodu, že niektoré ceny im narástli až o 300 %,“ dodal Dokupil.

Menej úrody bude znamenať ďalší tlak na ceny potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko