Na hlavný obsah

Česko chce v EÚ presadiť daň pre nadnárodné giganty

Spomína tam napríklad Meta, Google či Apple.

Česko chce v EÚ presadiť daň pre nadnárodné giganty
Nápis Google na budove v americkom Mountain View. Foto: TASR/AP

Česká republika chce v Bruseli presadiť spoločné zdanenie nadnárodných gigantov ako Meta, Google alebo Apple. Plánuje navrhnúť minimálne 15-percentnú daň. Pred časom sa o to pokúsilo doma hnutie ANO, strany súčasnej vládnej koalície boli proti. Už vtedy tvrdili, že Únia musí konať jednotne.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Boris Kršňák.

Minister financií Zbyněk Stanjura chce svojich únijných kolegov presvedčiť, aby podporili celoeurópsku daň pre nadnárodné giganty pôsobiace vo všetkých členských krajinách.

„V minulom roku sa nám podarilo uzavrieť dohodu v rámci OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj), keď ju podpísalo viac ako 100 krajín z celého sveta. V tejto chvíli hľadáme zhodu v rámci Európskej únie,“ priblížil Stanjura.

Miliónové zisky, žiadne platenie daní

Podobnú daň, ale len na českej úrovni, presadzovala pred minuloročnými parlamentnými voľbami vláda Andreja Babiša. Tá hľadala možnosti, ako znížiť rekordný schodok spôsobený najmä covidovou pandémiou.

„Je tu celá rada digitálnych IT spoločností, ale nielen tých, ktoré tu podnikajú napríklad viac ako 10 rokov. Majú obrovské zisky a neplatia nám ani korunu na daniach,“ uviedla vtedajšia ministerka financií Alena Schillerová.

Vtedajšia opozícia návrh odmietla, ale Babišova vláda mala dostatok hlasov na to, aby zdanenie nadnárodných korporácií schválila, ibaže to nestihla. Opozícia už vtedy tvrdila, že Únia by mala postupovať jednotne. A tvrdí to aj teraz.

„Tento krok by sme radi urobili spoločne, buď v zhodne ako celá európska dvadsaťsedmička, alebo ideálne aj na úrovni štátu OECD, pretože je veľmi dôležitý spoločný postup,“ vysvetlil podpredseda vlády Marian Jurečka.

České predsedníctvo by chcelo zhodu v Únii nájsť do konca októbra, aby daň mohla platiť už od budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika