Na hlavný obsah

Charita princa Charlesa prijala vyše milióna libier od rodiny Usámu bin Ládina

Dar prijal napriek varovaniam poradcov.

Charita princa Charlesa prijala vyše milióna libier od rodiny Usámu bin Ládina
Princ Charles. Foto: TASR/AP

Charitatívny fond britského princa Charlesa prijal dar vo výške milióna libier (1,21 milióna eur) od rodiny vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, strojcu  útokov v USA z 11. septembra 2001. Informoval o tom magazín The Sunday Times s odvolaním sa na svoje zdroje.


Niekoľko poradcov kráľovskej rodiny údajne následníka britského trónu varovali, aby neprijal dar od patriarchu bohatej saudskoarabskej rodiny Bakra bin Ládina a jeho brata Šafíka, nevlastných bratov Usámu.

Noviny tvrdia, že Charles súhlasil s darom pre organizáciu The Prince of Wales Charitable Fund (PWCF). Malo sa tak stať v roku 2013 stretol s Bakrom vo svojej londýnskej rezidencii Clarence House. Stretnutie sa uskutočnilo napriek námietkam princových poradcov.  

Ich stretnutie sa odohralo dva roky po tom, ako Usámu bin Ládina zabili v Pakistane špeciálne jednotky americkej armády.

Kontroverzie sa v princových charitách opakovali

Britská polícia vo februári začala vyšetrovanie ľudí z ďalšej Charlesovej charitatívnej nadácie. Rozhodnutie začať vyšetrovanie prijala na základe vyhodnotenia správ zo septembra 2021.

Média vtedy informovali o inej Charlesovej charitatívnej organizácii. Jej bývalý riaditeľ Michael Fawcett údajne vybavoval pre istého saudskoarabského podnikateľa britské občianstvo a čestný titul. Protislužbou za to mali byť obrovské sumy peňazí, ktoré mal milionár poslať na projekty princovej nadácie.

Začiatkom tohto roka The Sunday Times informovali, že princ Charles prijal kufrík plný hotovosti ako dar na charitu od bývalého premiéra Kataru šajcha Hamada bin Džássima as-Sáního.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet