Na hlavný obsah

Chorvátsko zaznamenalo 10 prípadov opičích kiahní

Prvé dodávky vakcíny očakáva v nasledujúcich týždňoch.

Chorvátsko zaznamenalo 10 prípadov opičích kiahní
Na snímke z elektrónového mikroskopu sú zobrazené zrelé vírusové častice opičích kiahní. Foto: TASR/AP

Chorvátsko zatiaľ zaznamenalo desať prípadov opičích kiahní. Všetci pacienti sú muži vo veku 30 až 50 rokov. V dvoch prípadoch sa nakazili v zahraničí. V nedeľu (25. 7.) o tom informovala epidemiologička Goranka Petrovičová.

Chorvátsko očakáva prvé dodávky vakcíny proti ochoreniu v nasledujúcich týždňoch. Podľa Petrovičovej každý členský štát Európskej únie (EÚ) pripravuje vlastný plán na zvládnutie tejto choroby.


Európska komisia organizuje spoločnú dodávku vakcín. Každá členská krajina dostane podiel podľa počtu obyvateľov, spresnila Petrovičová. Chorvátsko môže očakávať 1 400 dávok vakcín pre osoby, ktoré mali blízky kontakt s pacientmi chorými na opičie kiahne.

Stigma predstavuje hrozbu rovnako ako vírus

Podľa šéfa WHO sa prípady opičích kiahní zatiaľ sústreďujú predovšetkým medzi mužmi, ktorí majú pohlavný styk s mužmi, najmä ak sexuálnych partnerov striedajú. „To znamená, že tento výskyt ochorenia zastavíme správnymi stratégiami v správnych skupinách ľudí,“ uvádza sa v tlačovom oznámení na webovej stránke WHO.

Je preto zásadné, aby všetky krajiny úzko spolupracovali s ohrozenými komunitami mužov, aby vypracovali a poskytli im užitočné informácie a služby, a ochránili zdravie, ľudské práva a dôstojnosť postihnutých komunít. Stigma a diskriminácia predstavujú nebezpečenstvo rovnako ako akýkoľvek vírus, zdôraznila WHO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet