Na hlavný obsah

Chorvátski poslanci schválili vstup Fínska a Švédska do NATO

Aj napriek výhradám prezidenta Milanoviča.

Chorvátski poslanci schválili vstup Fínska a Švédska do NATO
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/ABACA/AA

Chorvátsky parlament v piatok (15. 7.) takmer jednomyseľne schválil vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie, informovala agentúra HINA.

Poslanci tak urobili napriek výhradám prezidenta Zorana Milanoviča, ktorý súhlas podmieňoval zmenami volebného zákona v susednej Bosne a Hercegovine.

Milanovič koncom apríla vyzval parlament, aby prípadný vstup dvoch severských krajín zablokoval a vynútil si tým tlak medzinárodného spoločenstva na prijatie volebnej reformy v Bosne a Hercegovine.

Tamojší Chorváti sa usilujú o legislatívne zmeny, ktoré by znemožnili zvoliť hlasmi početne najsilnejších Bosniakov chorvátskeho člena predsedníctva. Hrozia preto bojkotom jesenných všeobecných volieb.

Vláda chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča prezidentovu výzvu odmietla a oznámila, že vstup Fínska a Švédska do NATO má jej plnú podporu. Za vstup sa v 151-člennom Sabore vyslovilo 125 poslancov.

Proti boli iba traja zákonodarcovia, ktorí podobne ako prezident Milanovič argumentovali, že vstupu dvojice severských krajín do NATO by malo prechádzať vyriešenie pálčivých problémov v Bosne a Hercegovine a inde na západnom Balkáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet