Na hlavný obsah

Čína hlásila najvyšší počet prípadov covidu od mája

Milióny ľudí sú v lockdowne.

Čína hlásila najvyšší počet prípadov covidu od mája
Muž nesie na chrbte dieťa okolo nemocnice v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Čína hlásila v sobotu (16. 7.) svoj najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom od mája. Milióny ľudí sú tento víkend v lockdowne. Úrady trvajú na svojej politike nulovej tolerancie vírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Čína narýchlo nariaďuje lockdowny, dlhé karantény a hromadné testovanie. Je poslednou veľkou ekonomikou, ktorá sa stále drží cieľa likvidovať každé ohnisko ochorenia, hoci táto stratégia prináša hospodárstvu ťažké straty.

Čína hlásila v sobotu 450 prípadov lokálneho prenosu nákazy. Je to nárast oproti 432 prípadom z predchádzajúceho dňa. Väčšina prípadov bola bezpríznaková.

Nové obmedzenia v niektorých častiach krajiny

Silnejúca vlna prípadov viedla tento týždeň k novým obmedzeniam v niektorých častiach krajiny.

Lan-čou, metropola severozápadnej provincie Kan-su, nariadila svojim 4,4 milióna obyvateľov, aby zostali od stredy (13. 7.) doma, a okres v provincii An-chuej je v lockdowne od piatka (15. 7.).

Mesto Pej-chaj v južnej oblasti Kuang-si v sobotu tiež oznámilo lockdowny v určitých častiach dvoch obvodov. Žije tam vyše 800 000 ľudí. „Riziko skrytého prenosu nákazy v komunite je pomerne vysoké,“ upozornila tamojšia samospráva v ozname o zavedení obmedzení.

Tento týždeň oznámili trojdňový lockdown aj v oceliarskej metropole Wu-kang v stredočínskej provincii Che-nan, a to pre jediný prípad ochorenia.

Rýchlo sa šíriaci variant koronavírusu omikron je veľkou výzvou pre čínske úrady, ktoré sa snažia obmedziť ekonomické škody spôsobované opatreniami proti nákaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet