Na hlavný obsah

Čína ponúkla Srí Lanke pomoc, kritici to považujú za dlhovú pascu

Na Čínu pripadá asi 10 % zahraničného dlhu Srí Lanky.

Čína ponúkla Srí Lanke pomoc, kritici to považujú za dlhovú pascu
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes (22.7.) ponúkol novému srílanskému prezidentovi svoju podporu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na štátnu televíziu CCTV. Ostrovné krajiny v Indickom oceáne sa momentálne stretávajú s najhoršou hospodárskou krízou za posledné desaťročia.

Si podľa svojich slov verí, že Srí Lanka bude schopná vykročiť smerom k hospodárskej a sociálnej obnove. Je pripravený poskytnúť prezidentovi Ranilovi Vikremesinghemu a srílanskému ľudu podporu a pomoc, ako najlepšie bude vedieť, uviedla televízia CCTV.

Na snímke nový prezident Srí Lanky Ranil Vikramasinghe.
Na snímke nový prezident Srí Lanky Ranil Vikramasinghe.Foto: Indická vláda

Srí Lanka dlhuje Číne najmenej päť miliárd dolárov, aj keď niektoré odhady uvádzajú takmer dvojnásobok tejto sumy. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) Srí Lanke požičala 3, 8 miliardy dolárov tiež India. Najmenej 3, 5 miliardy dolárov dlhuje Srí Lanka Japonsku, ďalšiu miliardu dolárov potom ostrov dlhuje ďalším krajinám.

V čínskej pasci

Čína v uplynulom desaťročí napožičiavala Srí Lanke miliardy dolárov na rôzne projekty, okrem iného na stavbu ciest, prístavov a letiska. Kritici však tvrdia, že peniaze smerovali do projektov s nízkou návratnosťou.

Jedným z nich bol napríklad nákladný prístav v Hambantote, rodnom meste politickej dynastie Radžapaksov, nedávno zvrhnutej masovými nepokojmi.

Ten bol pred niekoľkými rokmi fakticky odovzdaný pod čínsku kontrolu po tom, ako srílanské úrady uznali, že už nemôžu splácať pôžičky, uviedol denník The Washington Post.

loď v čínskom prístave.
Na ilustračnej snímke loď v čínskom prístave. Foto: RTVS

Srí Lanka je kľúčovou súčasťou čínskeho projektu novej Hodvábnej cesty, teda dlhodobého plánu na financovanie a výstavbu infraštruktúry prepájajúcej Čínu so zvyškom sveta.

Srí Lanka sa však dostala do situácie, ktorú Spojené štáty a niektoré ďalšie krajiny označujú za dlhovú pascu pre menšie ekonomiky. Peking takéto tvrdenia odmieta a označuje ich za snahu o poškodenie povesti Číny.

Niekde je situácia ešte horšia

Ostrov v roku 2020 dostal podľa denníka The Washington Post od Číny ľahký úver vo výške troch miliárd dolárov. Ten mu mal pomôcť pri splácaní existujúcich dlhov.

Srí Lanka sa rozhodla pre jednoduchšiu cestu, namiesto toho, aby podnikla náročnejšiu reštrukturalizáciu svojich dlhov v dialógu s MMF a presadila úsporné opatrenia.

Na Čínu pripadá asi desať percent zahraničného dlhu Srí Lanky, niekde je ale podľa kritikov situácia ešte závažnejšia.

Približne 30 percent zahraničného dlhu pripadá na Čínu napríklad v Zambii. Miliardy dolárov z čínskeho financovania vodnej elektrárne a železničnej infraštruktúry teraz nasmerovali tiež Laos k neschopnosti splácať svoj dlh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika