Na hlavný obsah

Čína vyslala k vesmírnej stanici druhý z troch potrebných modulov

Stanica Tchien-kung bude prvá viacmodulová čínska stanica.

Čína vyslala k vesmírnej stanici druhý z troch potrebných modulov
Čínska stanica Tchien-kung. Foto: Wikimedia Commons

Čína vypustila v nedeľu (24.7.) druhý z troch modulov potrebných na dokončenie výstavby svojej novej vesmírnej stanice. Ide o najnovší krok Pekingu v jeho ambicióznom vesmírnom programe. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Bezposádkovú kozmickú loď nazvanú Wen-tchien vyniesla na orbitu raketa Dlhý pochod 5B o 02.22 h miestneho času (08.22 h SELČ) z kozmodrómu Wen-čchang na čínskom tropickom ostrove Chaj-nan. Základný modul Tchien-che vyniesli na obežnú dráhu v apríli 2021 a po vynesení Wen-tchienu by mal v októbri nasledovať trtetí modul, nazvaný Meng-tchien.

K základnému modulu sa neskôr pripojí autonómna nákladná loď Tchien-čou 5 a v decembri ďalšia loď s posádkou Šen-čou 15. Vesmírna stanica s názvom Tchien-kung (Nebeský palác) bude prvá viacmodulová čínska stanica na obežnej dráhe Zeme.

Prvá väčšia stanica

Predchádzajúce stanice – Tchien-kung 1 a Tchien-kung-2 – boli totiž len malé experimentálne moduly. Skúmali sa nimi napríklad možnosti dlhodobých pilotovaných kozmických letov či postupy pri spájaní kozmických telies v automatickom i pilotovanom režime.

Ich ďalším experimentálnym účelom bolo zásobovanie stanice a doplňovanie paliva či testovanie ďalších technológií potrebných na stavbu väčšieho orbitálneho komplexu. Súčasťou čínskej vesmírnej stanice má byť aj voľne lietajúci teleskop Sün-tchien (Prieskum nebies).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet