Na hlavný obsah

Členské štáty EÚ sa dohodli na obmedzeniach spotreby zemného plynu

Dôvodom je rastúce riziko obmedzení v dodávkach plynu z Ruska.

Členské štáty EÚ sa dohodli na obmedzeniach spotreby zemného plynu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajiny EÚ sa dohodli na pravidlách obmedzenia spotreby plynu z Ruska na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu z dôvodu očakávaného zníženia dodávok plynu.

Po prvej časti zasadnutia ministrov energetiky EÚ o tom informovalo české predsedníctvo Rady EÚ. Ministri rokovali o upravenom návrhu Európskej komisie (EK), ktorý predpokladá dobrovoľné úspory vo výške 15 %.

Zahŕňa aj možnosť vyhlásiť stav núdze v plynárenstve, v ktorom budú úspory povinné. Viaceré štáty získali ústupky od pôvodného návrhu.

Európsky blok očakáva, že Rusko pred zimou pristúpi k ďalšiemu obmedzeniu dodávok plynu. Už v stredu (27. 7.) ruská plynárenská spoločnosť Gazprom plánuje znížiť kapacitu plynovodu Nord Stream 1 na pätinu jeho maximálnej kapacity.

Krajiny môžu požiadať o výnimku

Necelý týždeň po predložení návrhu sa preto krajiny EÚ dohodli na znížení spotreby nevídanou rýchlosťou.

„EÚ je jednotná a solidárna. Dnešná dohoda jasne dokazuje, že členské štáty sa dôrazne postavia proti akémukoľvek pokusu Ruska rozdeliť EÚ prostredníctvom využívania dodávok energie ako zbrane.“ Povedal český minister priemyslu Jozef Sikel, ktorý utorňajšiemu (26. 7.) stretnutiu so svojimi kolegami z EÚ predsedá prvýkrát.

Členské štáty sa zaviazali znížiť spotrebu plynu od začiatku augusta do konca marca v porovnaní s priemerom za posledných päť rokov. Krajiny, ktoré nie sú pripojené na plynárenskú infraštruktúru EÚ alebo nie sú dostatočne pripojené, budú môcť požiadať o výnimky.

Krajiny, ktoré majú dostatočné zásoby plynu na zimu alebo ktorých kritické odvetvia závisia od plynu, môžu tiež rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet