Na hlavný obsah

Dane z nečakaných výnosov z energií sú v nedohľadne, hrozia aj riziká

Hovoria o nich aj slovenskí europoslanci.

Dane z nečakaných výnosov z energií sú v nedohľadne, hrozia aj riziká
Ilustračná snímka - stĺpy elektrického vedenia. Foto: TASR/AP

S rastúcimi cenami energii na svetových trhoch, sa zvyšujú aj zisky energetických spoločností. Na európskej úrovni preto pokračuje diskusia o zdaňovaní ich neočakávaných výnosov. Spoločný celoeurópsky prístup je však v nedohľadne.

Poslanci Európskeho parlamentu pripomínajú, že rozhodovanie o daňovom zaťažení je plne v kompetencii národných vlád. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Opatrné či neveľké investície?

Európske štáty hľadajú zdroje, z ktorých by sa dalo pomôcť najzraniteľnejším domácnostiam pri raste cien energií. Ešte v marci preto Európska komisia navrhla zdanenie neočakávaných ziskov energetických gigantov.

Časť poslancov však upozorňuje, že všetky zisky, vrátane tých neočakávaných, už zdaňujú. Hrozí tiež, že firmy by mohli upustiť od investícií do rozvoja zelených energií, vysvetľuje europoslanec Eugen Jurzyca. „Ak budeme robiť to, že vždy zoberieme peniaze tam, kde sa niekomu náhodou zvýši zisk, tak firmy budú opatrne a menej investovať,“ konštatuje.

Poslanci pripomínajú že zavádzanie európskych daní by priamo k zníženiu cien neprispelo. Podľa Ivana Štefanca by však poklesu cien energií mohlo pomôcť vybudovanie takzvanej energetickej únie.

„Som za to, aby sme najmä v oblasti energií pomohli ľuďom znížením ceny energií spoluprácou na európskej úrovni. Omnoho užitočnejšie ako osobitné zdaňovanie je stlačenie cien energií spoluprácou, spoločným nákupom energií a koordináciou zásob energie,“ povedal.

V kompetencii vlád

Poslanec Vladimír Bilčík európsku dohodu vo vzťahu k energetickým gigantom nevylučuje. Pripomína však, že rozhodovanie o daniach je výhradne v kompetencii jednotlivých vlád. 

„Ja by som tam bol vcelku opatrný, že do akej miery to vieme robiť spoločne a celoeurópsky. Možno tam môže byť nejaká koordinácia, ale treba povedať, že daňová politika je niečo, čo zostáva v rukách členských štátov.“

Brusel argumentuje tým, že energetické podniky nemajú zisky vďaka inováciám či investičným rozhodnutiam. Ale len vďaka trhovým podmienkam poháňaných vojnou. Podľa časti poslancov je preto takéto zdaňovanie namieste. Pre takýto krok sa už rozhodlo Rumunsko či Taliansko

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál