Na hlavný obsah

Demonštranti naďalej okupujú parlament

Zranených bolo najmenej 100 demonštrantov a 25 príslušníkov bezpečnostných zložiek

Demonštranti naďalej okupujú parlament
Ilustračná snímka- protesty v Iraku. Foto: TASR/AP

Stovky stúpencov šiitského duchovného Muktadá Sadra aj počas nedele (31.7.) pokračovali v okupácii irackého parlamentu. Informovala o tom agentúra AFP.

V sobotu (30. 7.) tisícky demonštrantov odstránili betónové zátarasy na vstupe do prísne stráženej štvrte v hlavnom meste Bagdad s diplomatickými a vládnymi budovami. Polícia proti nim použila slzný plyn a vodné delá. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri protestoch bolo zranených najmenej 100 demonštrantov a 25 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Situáciu zhoršujú horúčavy, ktoré dosahujú až až 47 stupňov Celzia.

„Dúfali sme v to najlepšie, ale dostali sme to najhoršie. Politici, ktorí sú momentálne v parlamente, nám nič nepriniesli,“ cituje agentúra AFP jedného z demonštrantov.

Časť z demonštrantov strávila noc v klimatizovanej budove parlamentu, ktorá pochádza z éry diktátora Saddáma Husajna, ostatní obsadili okolité záhrady. V nedeľu ráno (31. 7.) spoločne oslávili začiatok moslimského mesiaca muharram náboženskými spevmi a spoločnými jedlami. Muarram je prvý mesiac islamského kalendára a spolu s ramadánom jeden zo 4 posvätných mesiacov v roku, kedy je zakázané viesť vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet