Na hlavný obsah

Diviaky chcú strieľať aj v chránených oblastiach

Dôvodom je rozširovanie moru ošípaných do chovov prasiat.

Afrického moru ošípaných sa Slovensko stále nezbavilo. Diviaky, ktoré ho šíria, naďalej ohrozujú chovy prasiat. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nom. OĽANO) tvrdí, že situácia je stabilizovaná. Sťažovať ju majú ochranári.

Podľa neho by mali diviaky strieľať aj v chránených územiach. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) odkazuje, že v tejto veci urobil, čo mohol.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Uplynuli tri roky, odkedy u nás veterinári prvýkrát potvrdili africký mor u diviaka. Za ten čas sa rozšíril do 35 okresov. Mor prenikol aj do veľkochovov prasiat. Aby nevznikali ďalšie škody, odborníci hovoria, že odstrel diviakov nesmie spomaliť.

„Myslím si, že by bol mohol byť ešte lepší. Hlavne v oblastiach, kde ešte mor nie je,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Podľa Bíreša by sa mali poľovníci zamerať najmä na regióny na západnom Slovensku. Spolu s ministrom pôdohospodárstva sú presvedčení, že celú situáciu im sťažujú úradníci. Tí nechcú povoľovať odstrel v chránených územiach.

„Hovoril som o tom aj s pánom kolegom Budajom. Aby usmernil odbory životného prostredia na jednotlivých okresných úradoch, ktoré musia vydať súhlas s odstrelom diviačej zveri vo všetkých chránených oblastiach,“ povedal Vlčan.

„Určite by obvodné lesné úrady mali byť viac aktívne. Napríklad aj tu, keď sú diviaky na Kramároch a podobne,“ uviedol Bíreš.

Diviaky sa presúvajú do intravilánov obcí a chránených území preto, lebo tam cítia bezpečie. Minister životného prostredia argumentuje, že úradníci od neho dostali už dvakrát usmernenie na odstrel aj v chránených územiach. Viac vraj nezmôže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko