Na hlavný obsah

Do charty EÚ by mohlo patriť aj právo na interrupcie

Europarlament vyzval členské štáty, aby potraty dekriminalizovali.

Do charty EÚ by mohlo patriť aj právo na interrupcie
Parlament Európskej únie Foto: ČTK/ Jean-Francois Badias

Do Charty základných práv Európskej únie by malo byť zahrnuté právo na potrat. Návrh rezolúcie predložený zástupcami štyroch frakcií vrátane socialistov a liberálov prijal Európsky parlament (EP) vo štvrtok (7. 7.).

Europarlament tak reagoval na júnové rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktorý po takmer 50 rokoch zvrátil precedentný verdikt garantujúci ženám po celej krajine právo ukončiť tehotenstvo zhruba do jeho 24. týždňa.

Nový článok v charte by mal obsahovať formuláciu so znením – „každý má právo na bezpečnú a legálnu interrupciu“.

Schválená rezolúcia vyzýva členské krajiny eurobloku, aby do charty doplnili článok, ktorý právo na interrupciu bude definovať ako základné právo.

Europoslanci týmto odsúdili „posun dozadu“, ktorý podľa nich nastáva nielen v USA v otázke práv žien a sexuálnych a reprodukčných práv. Pripomenuli pritom aj obmedzovanie potratov v niektorých krajinách Európskej únie, napríklad v Poľsku a na Malte.

Zároveň očakávajú stretnutie zástupcov únijných vlád, aby prerokovali usporiadanie konferencie na tému úprav zmlúv EÚ. Vyzvali tiež členské štáty, v ktorých v tomto smere platia reštrikcie, aby potraty dekriminalizovali.

V Česku je interrupcia legálna do 12. týždňa tehotenstva, s lekárskym odporúčaním do 24. týždňa a v prípade závažných problémov s plodom kedykoľvek. Na Slovensku je uzákonená legálna interrupcia do 12. týždňa tehotenstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet