Na hlavný obsah

Do Ruska deportovali už dva milióny Ukrajincov, tvrdí Zelenskyj

Sú medzi nimi aj státisíce detí.

Do Ruska deportovali už dva milióny Ukrajincov, tvrdí Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Takmer dva milióny ľudí Rusko nasilu deportovalo z Ukrajiny, odkedy Kremeľ vo februári spustil v krajine rozsiahlu vojenskú ofenzívu. Sú medzi nimi aj státisíce detí. V stredu (13. 7.) to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše denník The Guardian.

„Len si predstavte toto číslo – dva milióny ľudí. Toľko ich už deportovali do Ruska,“ citovala Zelenského slová agentúra Ukrinform.

Zelenskyj vo videoprejave na medzinárodnej konferencii v Soule uviedol, že v tzv. filtračných táboroch na územiach dočasne okupovaných Ruskom zadržiavajú desaťtisíce Ukrajincov vrátane mladých žien. „Som presvedčený, že všetci viete, čomu ich tam vystavujú,“ dodal.

„Nikto v súčasnosti nebude vedieť povedať presný počet – všetkých týchto deportovaných ľudí zbavili možnosti komunikovať, odobrali im občianske preukazy, zastrašujú a prevážaju ich do odľahlých oblastí Ruska, aby bolo pre nich čo najťažšie vrátiť sa do vlasti,“ povedal Zelenskyj.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu obvinil Rusko z násilnej deportácie 1,6 milióna Ukrajincov na svoje územie. Touto zámernou nezákonnou „filtračnou“ operáciou chce Moskva podľa neho vyľudniť niektoré oblasti Ukrajiny.

Blinken tvrdí, že ľudí z okupovaných oblastí na juhu a východe Ukrajiny presúvajú ďaleko do ruského vnútrozemia. Medzi deportovanými Ukrajincami sa nachádza i 260 000 detí, z ktorých niektoré násilím odobrali rodičom a v Rusku ich určia na adopciu, dodal šéf americkej diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet