Na hlavný obsah

Dodávky plynu cez Nord Stream 1 by mali klesnúť na polovicu

Rusko môže posielať viac plynu cez Slovensko.

Dodávky plynu cez Nord Stream 1 by mali klesnúť na polovicu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov prevádzkovateľa by sa dodávky plynovodu Nord Stream 1 mali od 8.00 h znížiť o polovicu na 14 miliónov kilowatthodín za hodinu (kWh/h). Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na predbežné údaje operátora.

Od 6.00 h boli dodávky stále nezmenené, potrubím pretieklo viac ako 27 miliónov kilowatthodín, čo bolo približne rovnako ako v predchádzajúcich hodinách. Podľa agentúry DPA a týždenníka Der Spiegel však Rusko môže posielať viac plynu cez Slovensko.

Technické problémy

Plán znížiť dodávky cez Nord Stream 1 od stredy (27. 2.) na polovicu, teda na 20 % zo súčasných 40 % kapacity, oznámila v pondelok (25. 7.) ruská plynárenská spoločnosť Gazprom, ktorá ho odôvodnila technickými problémami s turbínami, ktoré podľa nej súvisia so sankciami uvalenými Západom na Moskvu po útoku Ruska na Ukrajinu.

Podľa prevádzkovateľa, spoločnosti Eugas, si však Gazprom rezervoval podstatne väčšiu kapacitu plynovodu Transgas, ktorým sa prepravuje ruský plyn do Nemecka a Rakúska cez Slovensko a Ukrajinu. Očakáva sa, že cez hraničný bod Veľké Kapušany pretečie 68,6 milióna metrov kubických plynu, pričom v utorok (26. 7.) to bolo len 36,8 milióna metrov kubických.

Podľa agentúry DPA by toto množstvo mohlo nahradiť výpadok dodávok plynu cez Nord Stream 1. Rezervácia dodatočnej kapacity však neznamená, že Gazprom bude skutočne posielať viac plynu cez plynovod.

EÚ hovorí o energetickom vydieraní

Skutočnosť, že prevádzkovateľ ukrajinskej časti plynovodu, spoločnosť TSOU, sa v utorok (26. 7.) sťažoval, že Gazprom bez varovania zvýšil tlak v plynovode, však naznačuje, že by to tak mohlo byť. O tejto správe už skôr informoval aj nemecký týždenník Der Spiegel.

Maximálna kapacita plynovodu Nord Stream 1 je až 167 miliónov metrov kubických denne. Gazprom však v polovici júna znížil objem dodávok na 67 miliónov kubických metrov denne, čo predstavuje približne 40 % kapacity.

V tom čase sa odvolávala na technické problémy súvisiace s kompresorovou turbínou, ktorú partnerská nemecká spoločnosť Siemens Energy poslala do Kanady na opravu a pre sankcie mala problémy s jej návratom.

Zníženie dodávok na pätinu kapacity spôsobí, že krajiny pripojené na plynovod nebudú schopné splniť svoje ciele týkajúce sa doplnenia zásobníkov plynu pred zimou. Štáty EÚ sa preto v utorok (26. 7.) dohodli na pravidlách obmedzovania dodávok plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. EÚ opakovane obvinila Rusko, že sa uchyľuje k energetickému vydieraniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet