Na hlavný obsah

Dodávky vody počas horúčav sú problematickejšie

Spôsobuje ich extrémne sucho a vysoká spotreba.

Dodávky vody počas horúčav sú problematickejšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sucho a teplé počasie spôsobili v tomto roku už viacero problémov pri dodávke pitnej vody pre obyvateľov v regióne, kde pôsobí Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS).

Zaznamenali ich napríklad v okolí Modry či obci Buková, kde býva tradične problém s dostatkom vody vo verejnom vodovode. Pre extrémne sucho a vysokú spotrebu vody je problém aj na Záhorí.

„Ide o kombináciu výnimočného sucha, ktoré spôsobuje vysychanie vodárenských zdrojov, a teplého počasia, počas ktorého ľudia viac polievajú vodou, alebo dokonca opakovane napúšťajú bazény, aby v nich ochladili vodu,“ priblížil hovorca BVS Peter Podstupka.

S vodou treba šetriť

BVS požiadala starostov dotknutých obcí, aby ľudí informovali o hroziacich problémoch. Odporúča zároveň, aby v nich pitnou vodou z verejného vodovodu nenapúšťali bazény, neumývali autá a nepolievali trávniky či záhrady.

„Situácia bude na základe predpovede počasia kritická v najbližších dňoch. Ale ak nenastanú dlhotrvajúce dažde, mali by ľudia vodou šetriť až do konca leta,“ zdôraznil Podstupka.

Tradične býva tiež problém s tlakom vody v obciach, kde sú dostatočne výdatné vodárenské zdroje, avšak problém je v nedostatočnej infraštruktúre. Ide napríklad o Záhorskú Bystricu alebo Veľké Leváre.

Investuje sa aj do novej infraštruktúry. V tomto roku BVS napríklad dokončila rozšírenie vodárenského zdroja Holdošov mlyn na Záhorí, nový vodojem buduje v Záhorskej Bystrici, ďalší plánuje vybudovať v Stupave.

Vo Veľkých Levároch rekonštruuje vodovod, v hlavnom meste kostrovú sieť vodovodov i viacero vodojemov.

Lepšia práca s vodou v krajine

Dlhodobým riešení je podľa BVS aj pracovať s manažmentom vody v krajine. Pripomína, že ľudia by mali spraviť maximum pre to, aby dažďovú vodu udržali vo svojom okolí a neposlali ju kanalizáciou preč.

Budovať by mohli napríklad nádrže na dažďovú vodu, ktorou by následne polievali záhrady, čím by zároveň šetrili pitnou vodou. Upozorňuje tiež, že vodou treba šetriť aj v extrémnych situáciách, keď voda z kohútika ešte tečie.

„Pomôžu tým susedom, ktorí už majú problém s vodou. Ide predovšetkým o polievanie záhrad, napúšťanie bazénov alebo umývanie áut,“ dodal Podstupka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko