Na hlavný obsah

Dohoda o vývoze obilie pomôže Ukrajine aj svetu, hovorí Zelenskyj

Umožní vyhnúť sa potravinovej kríze.

Dohoda o vývoze obilie pomôže Ukrajine aj svetu, hovorí Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Dohoda o vývoze ukrajinského obilia, ktorú v piatok (22. 7.) v Istanbule podpísali zástupcovia Ukrajiny a Ruska, je úplne v súlade so záujmami Kyjeva, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Ten vo svojom pravidelnom prejave uviedol, že Ukrajina teraz môže vyviezť svoje zásoby obilnín aj čerstvú úrodu, čo umožní vyhnúť sa globálnej potravinovej kríze.

„Vyvezieme 20 miliónov ton z vlaňajšej úrody obilia. A môžeme predať aj tohtoročnú úrodu. Máme obilie v hodnote asi desať miliárd dolárov,“ povedal Zelenskyj.

„Je tiež nádej, že sa podarí otupiť vážnosť potravinovej krízy spôsobenej Ruskom,“ dodal. Podľa prezidenta je dohoda tiež dôkazom, že Ukrajina je schopná prestať vojnu.

Potešil sa i africký svetadiel

Dohodu privítala tiež Africká únia (AU), podľa ktorej ukrajinské obilie pomôže znížiť hrozbu hladomoru v Afrike.

AU vo svojom vyhlásení uviedla, že k uzavretiu dohody prispela aj júnová návšteva predsedu únie Mackyho Salla v Rusku.

Senegalský prezident Sall vtedy Vladimirovi Putinovi povedal, že africké krajiny sú obeťami potravinovej krízy vyvolanej vojnou a naliehal na to, aby Moskva uľahčila vývoz ukrajinského obilia.

Dohodu o obilie sprostredkovala OSN a Turecko a podpísali ju ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov a ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Má umožniť vývoz z troch kľúčových ukrajinských prístavov Odesa, Čornomorsk a Južne, pričom nákladné plavidlá budú jazdiť humanitárnym koridorom, ku ktorému sa nesmú priblížiť žiadne vojenské lode, lietadlá alebo drony.

Dohoda nepočíta s odmínovaním ukrajinských prístavov, ani s vojenským sprievodom lodí prevážajúcich obilie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet