Na hlavný obsah

Dohodu o vývoze ukrajinského obilia označujú ruské médiá za extrémne nevýhodnú

Rusko do nej nedostalo svoje dve podmienky.

Dohodu o vývoze ukrajinského obilia označujú ruské médiá za extrémne nevýhodnú
Miestny pestovateľ obilia ukazuje svoje obilie vypestované vo východnej časti Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruská armáda znovu útočila na ukrajinské južné pobrežie aj Charkov na východe. V Odeskej oblasti rakety zasiahli rodinné domy a v Mykolajivskej oblasti infraštruktúru v prístavoch aj samotné regionálne centrum Mykolajiv.

Už tento týždeň sa podľa očakávaní malo začať s vývozom blokovaného obilia z Ukrajiny aj cez prístav v Odese. Či takéto útoky budú mať vplyv na plnenie dohody sprostredkovanej Tureckom zatiaľ nie je jasné.

Otázkou podľa niektorých komentátorov je, či Rusko kope v čase, keď začína mať pocit, že stratilo kontrolu nad Čiernym morom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Ruské médiá dohodu označujú ako nevýhodnú

Dohodu o uvoľnení blokovaného obilia cez Čierne more uzavretú v Teheráne ruská tlač označila ako pre Rusko extrémne nevýhodnú. Naopak za nekorunovaného obilného sultána pasovala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorému sa od začiatku ruskej invázie darí Rusko v Čiernom mori kontrolovať natoľko, že prakticky stráca akýkoľvek vplyv.

Čierne more je však na vojenských mapách stále vedené ako miesto, o ktoré sa ďalej bojuje, konštatujú analytici. Generál Pavel Macko dodáva, že Rusko svoj vplyv úplne ešte nestratilo.

„Stále tam má svoju Čiernomorskú flotilu (aj keď so stratami), má tam časť Severnej flotily a ďalších flotíl. Ale Rusko už jednoznačne nemá úplnú kontrolu na Čiernym morom. Je to priestor v ktorom súperí s ďalšími krajinami v rámci Čierneho mora, ale zároveň je to priestor, kde Ukrajina má kapacitu zasiahnuť ruské lode a brániť sa ruským námorným útokom vo svojich pobrežných vodách,“ vyhlásil.

Pošuškáva sa, že s dohodou o odblokovaní obilia nebol spokojný ani prezident Vladimir Putin. Rusko do nej nedostalo svoje dve podmienky. Aby sa nekonala ukrajinská ofenzíva na opätovné získanie Chersonskej oblasti a aby lode, ktoré prichádzajú po obilie mala možnosť kontrolovať aj Moskva.

Nakoniec ich bude kontrolovať Turecko a to je len jeho ďalšie plus v pomyselnej šachovej partii v Čiernom mori.

„Dôležitým hráčom v Čiernom mori podľa dohody z Montreux je aj Turecko, ktoré má právo kontrolovať Bospor a ktoré má aj právo v časoch vojnového konfliktu uzavrieť tento prieliv pre vojenské lode,“ vysvetľuje Macko.

Pokračujúca schopnosť Ankary kontrolovať toto more sa podľa analytikov teraz ukazuje ako významnejšia než kedykoľvek predtým od studenej vojny. Až keď obilie začne plávať koridormi tam, kam má, bude sa dať povedať, kto má v regióne aký silný vplyv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál