Na hlavný obsah

Domácnosti siahajú na úspory alebo sporia menej

Snažia sa dobehnúť zmeškané a ceny prudko rastú.

Mnohé domácnosti na Slovensku si už nedokážu odkladať peniaze do rezervy. Podľa údajov od Národnej banky Slovenska (NBS) sa vklady v bankách zväčšovali viac ako je bežné najmä počas druhej vlny pandémie.

Posledný polrok už objem peňazí na účtoch nerastie. Na jednej strane sa domácnosti snažia dobehnúť zameškané, keď míňajú viac na dovolenky či služby. Na druhej strane z príjmov im zostáva menej, keďže ceny prudko rastú.

Ide o ďalší signál, že turbulentné ekonomické časy zasahujú do životnej úrovne.

Domácnosti si dnes zo svojich príjmov dokážu usporiť menej peňazí ako počas uplynulých rokov.

„Je to aj dôsledkom jednak uvoľnených opatrení proti koronavírusu. Čiže domácnostiam sa akoby uvoľnili ruky, mohli začať viac cestovať a míňať peniaze. Na druhej strane je tu aj zložka rastúcej inflácie,“ povedal Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže rast miezd či valorizácia dôchodkov prichádza s oneskorením v porovnaní so zdražovaním, ľudia ušetria menej. Miera úspor, teda pomer odložených peňazí a celkových čistých príjmov, sa môže ešte znížiť.

„Zatiaľ čo pred pandémiou miera úspor dosahovala približne 10 percent, počas pandémie táto miera vzrástla približne na 13 percent na maximum a odvtedy zaznamenávame plynulý pokles až k úrovni 6 percent. To je z dlhodobého hľadiska veľmi nízke číslo,“ uviedol Ján Beka, vedúci oddelenia makroekonomických analýz NBS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko