Na hlavný obsah

Draghi ostane premiérom, ak ho podporia koaličné strany

Večer sa očakáva hlasovanie o dôvere vláde.

Draghi ostane premiérom, ak ho podporia koaličné strany
Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi v stredu (20. 7.) vyhlásil, že ostane vo funkcii predsedu vlády, ak sa zaň strany jeho širokej koalície znovu postavia, uviedla agentúra Reuters.

Draghi minulý týždeň ponúkol svoju demisiu po tom, ako vládne Hnutie piatich hviezd (M5S) bojkotovalo dôležité hlasovanie v Senáte. Prezident Sergio Mattarella však jeho rezignáciu odmietol.

Draghi v stredu pri prejave v hornej komore talianskeho parlamentu vyhlásil, že spontánnu podporu jeho vlády zo strany ľudu „nemožno ju ignorovať“. Označil ju za bezprecedentnú.

Povedal, že ho osobne dojímajú výzvy od obyčajných Talianov, ktorí na neho apelujú, aby zostal vo funkcii. Vyzdvihol najmä petície talianskych starostov a zdravotníkov, ktorých označil za „hrdinov pandémie“.

„Tento dopyt po stabilite vyžaduje, aby sme sa všetci rozhodli, či sa dajú znovu vytvoriť podmienky, v ktorých môže vláda skutočne vládnuť,“ povedal Draghi.

Premiér tiež stanovil priority, ktoré by mal parlament zvážiť pri obnove väčšiny potrebnej pre efektívne fungovanie vlády. Pri vystúpení v Senáte Draghi okrem iného hovoril o využití fondov Európskej únie na obnovu po pandémii a o reforme súdnictva.

Po Draghiho vystúpení v parlamente bude nasledovať debata, ktorá môže rozhodnúť, či premiér vo funkcii zotrvá. Večer sa tiež očakáva ďalšie hlasovanie o dôvere vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet