Na hlavný obsah

EÚ sa chystá rozšíriť sankcie proti Sberbank a potrestať aj Nočných vlkov

O návrhu by mali v stredu rokovať veľvyslanci členských krajín.

EÚ sa chystá rozšíriť sankcie proti Sberbank a potrestať aj Nočných vlkov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Európska únia plánuje rozšíriť sankcie proti najväčšej ruskej banke Sberbank a pridať na sankčný zoznam ďalších takmer päť desiatok ľudí a firiem v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Uviedla to v utorok (19. 7.) agentúra Reuters s odvolaním sa na neverejný návrh, ktorý by mohli už tento týždeň schváliť zástupcovia členských krajín. Medzi potrestanými majú byť lídri motorkárskeho klubu Noční vlci, ktorý má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Európska komisia navrhla v poradí siedmy súbor sankcií minulý piatok (15. 7.). Jeho zásadnou súčasťou je zákaz dovozu ruského zlata. Ďalšie opatrenia väčšinou mieria na zefektívnenie doterajších postihov.

Sankcie, ktorých prípravu v pondelok (18. 7.) podporili ministri zahraničných vecí Únie, obsahujú aj 48 nových mien na zozname ľudí a firiem, ktorým EÚ zmrazila majetok a zakázala cesty na svoje územie.

Podľa návrhu citovaného Reuters medzi ne pribudne najväčší ruský bankový dom Sberbank, ktorému už EÚ v rámci minulých sankcií zakázala prístup do medzinárodného platobného systému SWIFT.

Medzi novopotrestanými figurujú politici, oligarchovia a ich príbuzní či predstavitelia armády. Je medzi nimi napríklad šéf metalurgického kolosu UMMC Andrej Kozycin alebo spomínaní členovia kontroverzného prokremeľského motorkárskeho klubu.

O sankciách by mali v stredu (20. 7.) rokovať veľvyslanci členských krajín. Ak dospejú k jednomyseľnej zhode, zoznam potrestaných Rusov sa rozšíri na viac ako 1 200 a firiem či inštitúcií bude vyše sto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet