Na hlavný obsah

EÚ dočasne pozastaví pravidlá o striedaní plodín, chce zaistiť viac obilia

Výnimka sa týka iba žiadostí farmárov pre rok 2023.

EÚ dočasne pozastaví pravidlá o striedaní plodín, chce zaistiť viac obilia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Európska komisia (EK) v piatok (22. 7.) navrhla dočasné pozastavenie pravidiel o striedaní plodín na poliach v EÚ s cieľom zvýšiť produkciu obilnín a odvrátiť globálnu potravinovú krízu, ktorá nastala aj v dôsledku vojny na Ukrajine.

Komisia v správe pre médiá spresnila, že o dočasnú krátkodobú výnimku požiadali niektoré členské štáty. Podľa odhadov EK by vďaka tejto výnimke mohlo pribudnúť 1,5 milióna hektárov pôdy na pestovanie obilnín.

„Každá tona obilnín vyprodukovaných v EÚ prispeje k zvýšeniu potravinovej bezpečnosti vo svete,“ uvádza sa v správe eurokomisie. Návrh eurokomisie musí odobriť ešte Rada EÚ.

Obavy o potravinovú bezpečnosť

Výnimka sa týka iba žiadostí farmárov pre rok 2023. Nezahŕňa pestovanie plodín, ktoré sa zvyčajne používajú na kŕmenie zvierat (kukurica či sója). Exekutíva EÚ zdôraznila, že jej návrh sa snaží zaistiť rovnováhu medzi celosvetovou dostupnosťou potravín a prijateľnými cenami na jednej strane a ochranou biodiverzity a kvality pôdy na druhej strane.

Komisia pripomenula, že prostredníctvom viacerých iniciatív sa snaží riešiť obavy o potravinovú bezpečnosť, ktoré zhoršila najmä ruská vojenská agresia na Ukrajine. EÚ využila finančné rezervy na zmiernenie ťažkostí najviac postihnutých európskych poľnohospodárov.

Poskytla tiež pomoc ukrajinským farmárom, aby mohli pokračovať v produkcii a obnoviť vývoz obilia. Výsledky už prinášajú aj aktivity v rámci „koridorov solidarity“, čiže dopravná pomoc pri vývoze ukrajinského obilia na svetové trhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet